Funcţionarii din administraţia publică locală pot beneficia de majorări salariale de luna viitoare

Funcționarii din administrația publică locală pot beneficia de salarii majorate chiar de luna viitoare. Totul depinde de consiliile locale și județene.
Filip Stan
09 iun. 2017, 09:51
Funcţionarii din administraţia publică locală pot beneficia de majorări salariale de luna viitoare

O prevedere din legea salarizarii permite ca veniturile functionarilor publici sa fie stabilite prin hotarari locale, transmite România TV. Astfel angajatii din administratia publica locala ar putea primi salarii marite chiar de luna viitoare.

Precizările ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu

Câteva date despre legea salarizării și răspunsuri la întrebări frecvente:
1. Legea respecta programul de guvernare cu 56 la suta creșteri salariale, pe medie, pana in 2020.
2. Anvelopa bugetară, pana in anul 2020, care se adaugă la cei 68 de miliarde in plata la nivelul anului 2017, e 32 mld, iar pana in 2022 e 43 mld.
3. Creșterile cele mai mari sunt in baza de jos a piramidei salariale unde ajung și la 300 la suta in apărare. Aproximativ 60 la suta dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puțin de 3 la suta scad, pentru ca erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici in 2022.
4. Legea se aplica de la 1 Iulie, nu de la 1 Ianuarie 2018 cum afirma unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplica administrației locale, salariile fiind aprobate in consiliile locale și județene.
5. Nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniștri, conducerea parlamentului, președinte, consilieri miniștri etc. scad.
6. NU primarii și președinții de CJ aproba salariile, ci consiliile. Consiliile aproba întregul buget, iar pana acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre. E primul pas spre descentralizarea reala. Organizațiile din administrație au aprobat in unanimitate acest text de lege, deși au și primari sau președinți de CJ liberali.
7. Exista o grila și la administrație, dar fără cuantum. Nu se poate plati secretara mai mult decât juristul pentru ca grila stabilește o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăși salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ, după caz.
8. Salariile cresc semnificativ, dar cei cărora le scad sau unii lideri de sindicat sunt mai vocali. Desigur, când s-au tăiat salariile cu 25 la suta erau foarte liniștiti…
9. S-au spus multe minciuni. Ca salariile celor cu funcții de conducere sunt mai mici decât la ceilalți. Nu e cazul decât la unele spitale, la ai căror directori, dacă se mai mareau, treceau peste președintele României. Ca infirmiera e egala cu consilierul din minister (de la dl. Hosu citire). E dublu consilierul. Multe minciuni…
10. Raportul e de 1 la 12, fata de 1 la 15 cum era pana azi, sau de 1 la 13 cum anunțau liberalii ca ar vrea sa facă legea. Nu au făcut-o , deși au anunțat ca la 1 Martie o introduc in parlament.
11. Anul acesta s-au făcut deja majorări salariale in cuantum de 6 miliarde lei: in educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc. Deci, a spune ca doar la demnitari creste de la 1 Iulie e minciuna. De fapt, la ceilalți au crescut înainte de 1 Iulie prin ordonanțe de urgentă.
12. Se mai fac majorări salariale și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanța care e la Camera Deputaților. In legea salarizării se prevede ca anul viitor creșterea e de 25 la suta la toți bugetarii, de la 1 Ianuarie, inclusiv la sănătate și educație.
13. De la 1 Martie, cresc in continuare salariile celor din educație, pana la limita de 50 la suta și in sănătate unde se urca direct pe grila din 2022. De ce au fost amânați pana in martie? Pentru ca au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia sa respectam anvelopa de 32 mld pana in 2020. După calcule, aceasta a fost decizia.
14. Anul acesta se dau in continuare tichete de masa și vaucerul de vacanța, care au aplicativitate pana anul viitor. De exemplu, voucherul de vacanța dat anul acesta va putea fi folosit pana in Septembrie 2018. De anul viitor, din Decembrie, se da in bani, in sporuri salariale, contravaloarea vaucerului și a doua norme de hrana, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.
15. Vechimea (gradațiile) se aplica separat de ceea ce apare in grila, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplica sporurile, ceea ce presupune o creștere a venitului. Niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publica etc.
16. Au fost corectate prin ordonanțe de urgentă disfuncțiile din apărare-ordine publica. De exemplu, solda de funcție a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanța de urgentă aflată in vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradațiilor din aceasta familie ocupationala s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaților și polițiștilor va creste și vor vedea luna viitoare.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Mihaela Valentina Cambei obține argintul la haltere, Jocurile Olimpice 2024
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!