„Posturile care au rămas vacante în urma concursului din 2016 a trebuit să le ocupăm prin numiri, printr-o procedură care a funcționat la nivelul inspectoratelor județene și în jur de 600 de posturi au fost ocupate prin această formă. Atunci am spus că toate posturile vor fi ocupate prin concurs, că această numire este una temporară. Am spus că nu dorim să începem anul școlar 2017 — 2018 decât în momentul în care toate posturile de conducere vor fi ocupate prin concurs. Iată că astăzi vom publica un ordin de ministru care va modifica într-o anumită măsură metodologia de concurs pentru ocuparea acestor posturi. Altfel spus, atât pentru inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți, pentru directori și directorii adjuncți din unitățile școlare, toate posturile care sunt posturi de conducere sunt ocupate prin concurs. Au fost, sunt și vor fi ocupate în continuare prin concurs”, a afirmat Pavel Năstase, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, acuzațiile că PSD vrea să numească oameni în aceste funcții pe criterii politice sunt „total false”.
„Vreau să răspund în felul acesta la unele acuzații care s-au făcut adesea că PSD, Guvernul actual doresc să numească pe criterii politice oameni în aceste funcții de conducere. Este total fals. Deci avem concurs și acest concurs este unul foarte transparent. Astăzi se va publica ordinul respectiv, intrăm într-un calendar de concurs cu toate etapele respective. În metodologia de concurs am introdus, față de ce a fost anul trecut, și testarea competențelor manageriale ale persoanelor care vor candida, lucru care nu era în metodologia precedentă”, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.
Secretarul de stat în MEN Ariana Bucur a menționat că, potrivit metodologiei, proba scrisă pentru acest concurs se va desfășura în 17 iulie, toate probele vor fi finalizate până la sfârșitul lunii iulie, iar la 1 septembrie, cei care vor promova vor avea încheiate contractele de management pe o perioadă de 4 ani.
În noua metodologie este prevăzut faptul că structura subiectului grilă va fi alcătuită 50% din itemi privind legislația școlară și 50% management educațional, a precizat secretarul de stat.
Ea a arătat că a fost introdusă și o diferențiere a subiectelor pentru ocuparea funcțiile de conducere în unitățile preșcolare, față de cele din unitățile gimnaziale și liceale.
De asemenea, în structura comisiei de concurs a intervenit o modificare, generată de o serie de semnale venite din teritoriu, acestea urmând să fie formate din inspectori școlari și directori cu concurs, iar reprezentanții administrațiilor locale și ceilalți reprezentanți ai sindicatelor, părinților, elevilor vor avea statut de observatori, a mai spus secretarul de stat.