„Problema principală a impozitului pe gospodării nu este cea cu consultanții, ci renunțarea la reținerile la sursă și depunerea declarațiilor de 7 milioane de gospodării, după ce în prealabil trebuie să se înregistreze. Formularul electronic poate fi făcut și acum. Ce îi oprește? Mai mult, ce îi oprește să transforme declarația de venit (200) în declarație de impunere, ca să nu mai trimită milioane de decizii de impunere aiurea? Le place să țină oamenii ocupați degeaba?”, a spus Biriș.
El a precizat că dacă ar fi fost consultat, le-ar fi transmis celor din Finanțe că renunțarea la ce există astăzi este o greșeală imensă.
„Dacă aș fi fost consultat le-as fi spus ce am spus și public: renunțarea la ce avem azi este o imensă greșeală, iar această propunere este atât de proastă încât nici nu merită discuții. Trebuie abandonată. Avem un sistem eficient, care poate fi încă mult îmbunătățit. Problema nu e la impozitul pe venit, ci la contribuții”, a mai arătat Biriș.
Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a declarat marți că se lucrează la impozitul pe gospodărie iar până la jumătatea acestei luni va fi prezentat un proiect de modificare a Codului fiscal care va include și acest impozit.
‘Până la jumătatea lunii iunie noi vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său. Nu am fost de acord să i se spună impozit pe gospodărie. Este vorba de un impozit pe venit care se gestionează prin globalizare și cu declararea pe gospodărie. Sistemul poate fi îmbunătățit consistent față de varianta cu care am plecat noi inițial”, a spus Ștefan.
Potrivit acestuia, în prezent sunt constrângeri din punct de vedere al sistemului informatic al ANAF de a implementa imediat un astfel de sistem.
„De aceea, se întrevede un orizont de implementare de 2 — 3 ani. Am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanți fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se găsesc în diverse instituții ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicație informatică, care să rezolve. Aceasta este o soluție mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziție un mecanism online de plată a impozitelor și taxelor. Se pune problema dacă toți cetățenii vor avea abilitățile necesare”, a explicat Viorel Ștefan.
El a precizat că impozitul pe gospodărie va fi implementat în trei etape, prima începând de la 1 ianuarie 2018.
„Va însemna globalizarea în 2019 în mai a veniturilor, fără a se elimina reținerea la sursă a celor de natură salarială”, a mai arătat ministrul.