Vara anului 2007 a fost, în ţara noastră, cea mai caldă din ultimul deceniu, fiind comparabilă cu verile excesiv de călduroase ale anilor 1946 şi 2000, dar depăşindu-le pe acestea, mai ales prin persistenţa zilelor caniculare. Valorile termice s-au situat peste mediile multianuale încă din cursul lunii mai, iar până spre jumătatea lunii septembrie, mai multe valuri de căldură au afectat întreaga ţară.
În mod deosebit, s-a remarcat luna iulie a acelei veri, în care, pe parcursul a zece zile, temperaturile maxime s-au situat frecvent peste 35 de grade, iar temperaturile minime au fost specifice nopţilor de la latitudinile tropicale. În acest interval, au fost stabilite numeroase noi recorduri ale temperaturilor zilnice maxime şi minime, inclusiv la staţii situate în zona montană înaltă.
Vezi TEMPERATURA REALĂ RESIMŢITĂ DE ORGANISM ÎN ZILELE CANICULARE
Apogeul valului de căldură din iulie a fost atins în ziua de 24, când masa de aer de origine tropicală s-a extins mult spre nord-estul continentului. Mercurul termometrelor a depăşit pragul de 40 de grade în toate zonele de câmpie din ţara noastră, iar în Oltenia s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi. Astfel, maximele înregistrate la staţiile Calafat, 44.3 grade, Bechet, 44.2 grade, Moldova Nouă şi Băileşti, 44 de grade, au reprezentat valori mai ridicate decât recordul absolut al lunii iulie, care era de 43.5 de grade.
Totuşi, deşi ne aflăm la mijlocul verii şi mai este timp să se înregistreze temperaturi comparabile cu cele din 2007, nu ne rămâne decât să ne dorim ca vara anului 2007 să nu fie egalată.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri un COD PORTOCALIU de caniculă, valabil în intervalul 14 şi 15 iulie 2012, pentru Oltenia şi Muntenia.