Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, elevii care au finalizat clasa a XII-a vor susţine, în perioada 14-16 iunie, evaluarea competenţelor orale într-o limbă de circulaţie internaţională, aceasta fiind ultima probă a competenţelor care preced examenele scrise. Absolvenţii de liceu au susţinut deja proba la competenţele digitale şi cea la competenţele lingvistice la limba română.
La aceste probe, candidaţii nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de „utilizator începător”, urmat de „utilizator mediu”, „utilizator avansat” şi „utilizator experimentat”. Elevii care nu se prezintă la aceste competenţe, nu vor putea susţine probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Cele mai importante probe ale examenului de bacalaureat sunt însă cele scrise. Pe 26 iunie, absolvenţii de liceu dau examenul scris la română, urmat, pe 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie şi ultima probă este cea la alegere, în funcţie de specializare şi este susţinută pe 30 iunie.
Potrivit Metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, candidaţii care sunt prinşi fraudând această evaluare nu vor mai avea dreptul să se înscrie în următoarele două sesiuni. Elevii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.
Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile de bacalaureat organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi.