Papa Francisc a recunoscut că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale şi că Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică”

Teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale, iar Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică”, a declarat Papa Francisc, într-o adresare către Academia Pontificală de Ştiinţe, potrivit The Independent şi Mediafax.
Filip Stan
14 iun. 2017, 10:34
Papa Francisc a recunoscut că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale şi că Dumnezeu nu este

Adresându-se Academiei Pontificale de Ştiinţe, papa Francisc a făcut o serie de declaraţii care pun punct „pseudo-teoriilor” creaţionismului şi creaţiei inteligente, care ar fi fost încurajate de predecesorul său, Benedict XVI.

Francisc a explicat că teoriile ştiinţifice nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator – argumentând că sunt chiar necesare: “Când citim despre Creaţie în Geneză, riscăm să ne închipuim că Dumnezeu a fost un magician cu o baghetă magică care putea face totul. Nu este aşa”, a spus Papa.

“Big Bang-ul, despre care astăzi credem că stă la baza originii lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci mai degrabă o impune. Evoluţia în natură nu este în răspăr cu noţiunea creaţiei, pentru că evoluţia necesită crearea fiinţelor care evoluează.”

Biserica catolică şi-a construit demult reputaţia de a fi anti-ştiinţă – în istorie rămânând celebrul episodul în care Galileo Galilei s-a confruntat cu inchiziţia şi a fost forţat să îşi retracteze teoria „eretică” că Pământul se învârteşte în jurul Soarelui.

Comentariile papei Francisc continuă drumul deschis de Papa Pius al XII-lea, care a venit cu o anumită deschidere către ideea evoluţiei şia îmbrăţişat ideea Big Bang-ului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a sugerat la rândul său că evoluţia este „mai mult de o ipoteză” şi „un fapt dovedit”.

Papa Benedict al XVI-lea şi consilierii săi au susţinut ideea că ideea creaţiei inteligente stă la baza evoluţiei – ideea că selecţia naturală în sine este insuficientă să explice complexitatea lumii. 

Giulio Giorello, profesor şi preşedintele Institutului Naţional de Astrofizică din Italia, a spus pentru agenţia de presă italiană Adnkronos că: ”Declaraţia Papei este semnificativă. Suntem descendenţii direcţi ai Big Bang-ului care a creat universul. Evoluţia provine din creaţie.”

Giulio Giorello, profesor de filosofie a ştiinţei la Universitata degli Studi din Milano, a spus că crede că Francisc încearcă să „nu mai amplifice emoţia unor posibile dispute” cu şiinţa.

Cu toate acestea, Papa Francisc l-a lăudat pe Benedict XVI, dezvelind un bust din bronz al fostului suveran pontif, la sediul Academia Pontificale de Ştiinţe din Grădinile Vaticanului.

“Ştiinţa, cunoaşterea, înţelepciunea şi rugăciunea i-au îmbogăţit inima şi spiritul său. Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat Bisericii şi lumii prin existenţa şi pontificatul Papei Benedict”, a mai declarat Papa Francisc.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'