Semnele autismului, identificate încă de la 10 luni. 1 din 46 de băieţi şi 1 din 84 de fete suferă de tulburare din spectrul autist

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari neuro-psihice si de dezvoltare, cunoscut sub numele de Tulburari de spectru autist. 1 din 46 de baieti si 1 din 84 de fete sufera de tulburare din spectrul autist.
Roxana Gagiu
14 iun. 2017, 15:08
Semnele autismului, identificate încă de la 10 luni. 1 din 46 de băieţi şi 1 din 84 de fete suferă de tulburare din spectrul autist

Autismul nu are doar o singura forma de manifestare, ci mai multe, cauzate de combinatii diferite intre factorii genetici si cei externi, de mediu. Cauzele specifice raman inca necunoscute.

Simptomele autismului pot fi identificate timpuriu, uneori chiar de la varsta de 9 luni, majoritatea semnelor devenind insa evidente dupa varsta de 1 an. Șansele recuperarii cresc semnificativ atunci cand terapia incepe de la cea mai frageda varsta.

Anca Dumitrescu, presedintele ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si primul specialist roman acreditat in terapia ABA, explica optiunile pe care le are la dispozitie un parinte care are un copil cu autism in Romania.

„Conform Raportului Standardelor Nationale – un raport comprehensiv si detaliat publicat de catre NATIONAL AUTISM CENTER, interventiile cu rezultate dovedite stiintific in tulburarile de spectru autist sunt cele care au la baza ABA (Applied Behavior Analysis). ABA este o stiinta a comportamentului uman.
Este un proces de aplicare sistematica a interventiilor bazate pe principiile invatarii cu scopul de a imbunatati comportamentele adaptative si achizitiile necesare adaptarii la mediu. In analiza aplicata a comportamentului, se evaluaza mediul in care traieste o persoana, sunt analizate antecedentele si consecintele comportamentului, apoi se fac anumite schimbari ale acestor variabile cu scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul persoanei evaluate, atat pentru beneficiul prporiu al persoanei cat si in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social”, spune Anca Dumitrescu.

Observarea directa a comportamentelor vizate este un element cheie al acestei abordari. Pe baza analizei functionale se descopera relatia dintre mediu si comportament-eliminand subiectivismul si bazandu-ne pe date concrete, putem lua ulterior cele mai bune decizii de modelare comportamentala.

„ABA nu este o terapie numai pentru autism, dar este terapia cu cele mai bune rezultate in recuperarea autismului. Rezultatele cercetarilor in urma aplicarii ABA in cazul copiilor cu tulburari de spectru autist arata ca daca terapia este inceputa la varsta foarte mica (2 ani, sau chiar mai devreme) este intensiva (20-30 pana la 40 de ore de terapie pe saptamana) iar copilul este implicat intr-un program de terapie fara intrerupere timp de minimum 2 ani, pana la 50% dintre copii pot fi recuperati”, sustine Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat in terapia ABA.

Semnele autismului pot fi identificate de un specialist inca de la 10 luni, ceea ce inseamna ca de la aceasta varsta se poate crea un plan de interventie comportamentala.

Fiecare copil poate face progrese in terapie, pentru ca ABA este un program de invatare care isi propune sa modifice comportamentul copilului in mod sistematic si intensiv.

Sistemul are obiective clar formulate, impartite in sarcini mici, astfel incat evolutia copilului sa poata fi masurata permanent. Intarirea comportamentului se face prin recompensare, intreg sistemul functionand pe baza acestor intaritori, fie materiali, fie sociali.

Obiectivele sunt impartite in pasi mici, pe care fiecare copil sa-i poata atinge, iar atunci cand cerinta este prea mare, se da un pas inapoi pana cand copilul poate reusi, apoi se trece la pasul urmator.

Succesul in terapie depinde de 4 factori majori:

  • Varsta copilului la intrarea in program;
  • Potentialul copilului: nivelul cognitiv, stabilitatea atentiei, capacitatea de intelegere a abstractului si autostimularile;
  • Gradul de implicare a familiei – trebuie sa existe echilibru intre nivelul cerintelor din terapie si nivelul cerintelor familiei.
  • Profesionalismul echipei si coordonatorului.

„Nu se poate spune de la inceput care vor fi progresele si cat va recupera copilul. Fiecare copil este diferit, iar planul de interventie terapeutica trebuie adaptat continuu, in functie de nivelul de dezvoltare a abilitatilor, de ritmul de invatare al fiecarui copil, de preferintele si motivatia acestuia. Evaluarea comportamentala initiala va determina nivelul actual de dezvoltare si va oferi informatii relevante pentru definirea si structurarea unui plan individualizat de interventie terapeutica. Pe parcursul procesului de terapie, analistul comportamental va urmari evolutia fiecarui copil, va inregistra reusitele si performantele acestuia, va analiza fiecare obiectiv atins prin terapie si va propune ajustari in planul de interventie”, concluzioneaza Anca Dumitrescu.

In cazul in care un copil prezinta semne de autism, parintii sai pot aplica GRATUIT pentru testul de screening sau pot solicita o o evaluare psiho-comportamentala unui specialist in Centrele ATCA. Toate detaliile se gasesc aici: http://atca.ro/autism/evaluare/.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
Ți se rupe inima în bucăți! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile ȘOC au scăpat pe net
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Horoscopul lui Camelia Pătrăşcanu pentru septembrie 2024: zodiile avantajate, surprize și reușite în a doua jumătate a lunii!
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...