Declarația Christinei Lagarde vine după reuniunea de la Luxemburg a miniștrilor de Finanțe din zona euro, care au examinat progresele realizate de autoritățile de la Atena și au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după șapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Jeroen Dijselbloem, președintele Eurogrupului, a anunțat deblocarea unei tranșe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadență iulie.
Fondul Monetar Internațional a participat la precedentele programe de asistență financiară dar a refuzat să se alăture actualului acord și a solicitat detalii din partea zonei euro cu privire la ce tip de reducere a datoriei ar putea fi oferit Greciei la finalul actualului program.
Joi, FMI a acceptat să ofere Atenei un aranjament standby de aproape două miliarde de euro dar a precizat că nu va elibera fonduri până când statele din zona euro nu vor oferi mai multe detalii privind măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei în 2018.
Citeşte şi Un bărbat din Galaţi a fost executat silit pentru o datorie de un leu la bancă
„Întotdeauna am spus că programele de asistență financiară au două componente: una politică și alta legată de sustenabilitatea datoriei”, a explicat Lagarde.
Unul dintre motivele pentru care programul de asistență convenit de Grecia cu creditorii internaționali este în impas de mai multe luni este lipsa unui acord între zona euro și FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistență. La rândul său, organizația financiară internațională subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obține mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuși să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum și insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018.