Cafeaua de dimineata și paharul de vin seara
Nimic nu se compară cu gustul și mirosul deșteptător al cafelei dimineața, însă adesea prețul plătit este cel din cabinetul stomatologului pentru această plăcere. Taninii ce se regăsesc atât în cafea cât și în vin afectează culoarea albă a dinților, în timp devenind un galben murdar ce te va obliga să nu zâmbești mai deloc.
Dinții nu sunt uneltele tale
De aceeași părere sunt convinsă că ești și tu, însă chiar și așa nu eziți atunci când nu poți desface o sticlă sau un capac să apelezi la dantura ta. Da, ea este foarte puternică deoarece trebuie să mărunțească foarte bine mâncarea, însă doar aceasta este întrebuințarea sa. La asta se mai adaugă bineînțeles și mestecatul radierei de la creion, roțăirea gheței din băuturile răcoritoare sau dropsurile pentru durerile de gât ori bomboanele.
Covrigeii bată-i vina
Gustările dintre mese afectează în mod inevitabil dantura tocmai pentru că au în conținutul lor zaharurile care îți satisfac pofta de mâncare. Covrigeii sau ronțănelele dintre mese trebuie evitate cu desăvârșire dacă vrei să te bucuri mult timp de o dantură frumoasă și sănătoasă. Unde mai pui faptul că dacă ai spații libere, acestea vor deveni spațiul perfect pentru macul, semințele sau sarea de pe ei.
Ține cont de faptul că saliva ta are un rol foarte important deoarece eliberează anumite minerale menite să remineralizeze dinții și să neutralizeze acizii care se formează după masă. Dacă tu mănânci constant, atunci saliva ta nu va putea curăța cavitatea bucală iar dinții vor fi tot mai mult expuși riscului de a dezvolta carii.
Bruxismul
Faptul că îți scâșnești dinții ziua sau noaptea în somn, mai ales în perioadele stresante din viața ta, sau pentru că dinții nu sunt aliniați corespunzător, se va observa cu siguranță în timp. Asigură-te că ai la îndemână o gutieră și că vizita la medicul stomatolog nu este pe ultimul loc din lista ta de „must do today”.
Află mai multe despre obiceiurile care îți distrug dantura AICI.