EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Cum pot elevii să reducă anxietatea în faţa marilor examene?

Cum săptămâna viitoare elevii de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, a revenit în discuție problema stresului resimțit de elevi în fața marilor testări școlare. În acest context, specialiștii Intuitext în educație oferă o serie de sfaturi pentru a reduce această anxietate și a crește șansele obținerii unor rezultate mulțumitoare.
Iulian Tudor
17 iun. 2017, 11:41
EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Cum pot elevii să reducă anxietatea în faţa marilor examene?

Când vine vorba de examene, nivelul de stres poate crește în asemenea măsură încât elevii nu își mai pot aminti foarte bine ce au învățat. Pot apărea atacuri de panică, gânduri iraționale legate de consecințele evaluării, sentimentul de vinovăție, oboseală, iritabilitate, palpitații sau un apetit scăzut. În acest context, specialiștii Intuitext în educație oferă câteva sfaturi pentru a reduce această anxietate și a crește șansele obținerii unor rezultate mulțumitoare.

Citeşte şi Sfaturi simple, care te ajută să înveţi uşor. Vezi de ce nu poţi memora informaţiile şi ce trebuie să faci

Realizați un orar clar de studiu, cu împărțirea egală a materiei. Mulți elevi se simt copleșiți de volumul mare de informații pe care trebuie să-l asimileze înaintea unui examen important, mai ales dacă momentul începerii pregătirii propriu-zise a fost amânat. Soluția ar putea fi realizarea unui orar, care îi va ajuta pe elevi să se organizeze și să aibă o evidență mai clară a materiei parcurse.

Realizați o hartă a subiectelor. Pentru că de multe ori nu știu de unde să înceapă pregătirea pentru examen, elevii au tendința să amâne acest moment. Exact ca atunci când ne dorim să mergem într-o călătorie, dar nu am ales destinația, și în acest caz, fără un traseu bine stabilit, progresul educațional va fi inexistent. De aceea, specialiștii Intuitext în educație sugerează ca elevii să-și creeze o hartă a subiectelor pe care le au de învățat, alcătuită din toate capitolele din materia de examen. În plus, această listă poate fi împărțită pe sub-capitole și puncte principale, pentru a putea urmări mai ușor evoluția.

Începeți acum pregătirea pentru examen. Deși se simt copleșiți de volumul mare de informații pe care trebuie să-l învețe, mulți elevi amână momentul începerii pregătirii. Dar cum, de regulă, timpul de învățare nu pare niciodată suficient, specialiștii Intuitext în educație îi sfătuiesc pe elevi să valorifice în chip cât mai eficient timpul pe care îl mai au la dispoziție până la examen.

Perspectiva corectă. Sigur că un examen e important și are un impact puternic asupra evoluției academice a elevilor, însă e necesar ca aceștia să aibă, totuși, o perspectivă corectă asupra lucrurilor. Cât timp pregătirea pentru o anumită testare este făcută din timp, iar elevii sunt implicați în propriul parcurs educațional, atunci nu ar exista motive întemeiate pentru ca ei să-și facă griji, să devină anxioși sau să aibă alte manifestări asemănătoare din punct de vedere emoțional.

Citeşte şi BAREME MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017 EDU.RO: Cum se rezolvau SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

Cea mai bună metodă de învățare. La un simplu search pe Google putem descoperi nenumărate metode de învățare. De la sublinierea cu diverse culori, la rezumate, repetarea zilnică a materiei sau „tehnica palatului memoriei”, internetul oferă soluții rapide și eficiente. Totuși, specialiștii Intuitext în educație le recomandă elevilor să testeze aceste metode înainte de examen, astfel încât în perioada de dinaintea acestei testări să se pregătească folosind exact acele tehnici care li se potrivesc. Nu există o metodă unică, eficientă pentru toți elevii, așa că aflarea celei potrivite fiecăruia dintre elevi este esențială.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință
Capital.ro
România e în lacrimi. A murit marea campioană olimpică la gimnastică a țării
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
Se dau BANI DE LA STAT! Intră pe card cel puţin 1.000 de euro
Adevarul
Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Încă o escrocherie ne poate lăsa cu conturile goale. Metoda ingenioasă a hoților
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere
Capital.ro
Cutremur în TV. Demisie de răsunet la „Neatza cu Răzvan și Dani”. Marea vedetă a spus adio
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Scandal de adulter în Italia: Ministrul Culturii Gennaro Sangiuliano demisionează
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...