Potrivit unei comunicări a Curţii de Apel Alba Iulia, instanţa a reţinut în cazul fostului primar al Bacăului Romeo Stavarache că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei în niciunul din cele trei acte materiale care i se imputa edilului, informează news.ro.
Citeşte şi Romeo Stavarache, achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu
Astfel cu referire la primul act material, din 20.03.2008, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că nu este întemeiată afirmaţia acuzării, în sensul că Stavarache nu avea atribuţii privind repartizarea locuinţelor deoarece edilul era împuternicit de Consiliul Local să îndeplinească aceste sarcini respectiv „să analizeze solicitările de închiriere, să dispună asupra oportunităţii, să aprobe sau nu solicitările şi să încheie contracte de închiriere cu persoane fizice sau juridice la solicitarea acestora”.
Cu referire la al doilea act material imputat fostului edil, din 13.06.2008, Curtea de Apel Alba Iulia a reţinut că „Repartiţia” nr. 8378/13.06.2008 nu constituia un act de dispoziţie, ci o propunere venită din partea Direcţiei Patrimoniu şi adresată Serviciului Contracte, pentru încheierea contractului de închiriere, iar „aprobarea” repartiţiei de către Stavarache, ca o aprobare a unei propuneri, nu a constituit un act de dispoziţie, care să oblige pe funcţionarii destinatari la un anumit comportament.
„Ea nu a scutit pe funcţionarii din cadrul Serviciului Contracte şi Serviciului Juridic şi Contencios cărora li s-a trimis repartiţia, de îndeplinirea obligaţiilor legale de verificare a conţinutului dosarului de solicitant şi a înscrisurilor care să justifice încheierea contractului de închiriere. Se constată astfel, că dispoziţiile legale care reglementează procedura de închiriere a locuinţelor din fondul locativ de stat, cuprinse în HG nr. 1275/2000, nu cuprind menţiuni cu privire la vreo atribuţie a primarului. Potrivit art. 30 alin. 1 din HG nr. 1275/2000, primarul, ca autoritate a administraţiei publice locale, avea doar obligaţia de a „asigura măsurile necesare pentru luarea în evidenţă a solicitărilor primite şi analizarea acestora în comisiile sociale constituite la nivelul consiliului local”, ceea ce primarul a şi făcut, prin organizarea şedinţelor de audienţă” se arată în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.
Potrivit sursei citate, aprobarea repartiţiei a constituit, în termeni de drept administrativ, o operaţiune tehnico – materială care a permis circuitul documentelor între compartimentele funcţionale ale aparatului de specialitate al primarului.
„Este contrar oricărei prevederi legale şi chiar absurd a se reţine că primarul trebuia să se substituie atribuţiilor de serviciu ale funcţionarilor din subordine şi să verifice personal documentaţia care a stat la baza emiterii repartiţiei, în condiţiile în care asemenea atribuţii determinate reveneau directorului executiv al Direcţiei Patrimoniu şi şefului de Serviciu Fond Locativ. În consecinţă, Curtea de Apel reţine că primarul, în persoana inculpatului Stavarache, nu a avut nicio competenţă conferită de lege în procedura de analiză şi dispoziţie asupra cererilor de atribuire de locuinţe, iar conduita sa nu a constat în emiterea vreunui act de dispoziţie, care să-l facă răspunzător de încălcarea procedurii legale. Nu există legătură de cauzalitate între aprobarea formală a repartiţiei, cu conţinut de „propunere” şi încheierea contractului de închiriere a locuinţei (…)” se mai arată în motivare.
În cazul celui de-al treilea act material imputat fostului primar, din 25.02.2009, înstanţa a reţinut că nici în procedura de vânzare a acestor imobile, dispoziţiile legale nu confereau vreo competenţă sau vreo atribuţie în sarcina primarului, ci serviciului specializat din cadrul aparatului de specialitate al primarului.
„În concluzie, Curtea de Apel constată că, potrivit prevederilor legale, în materia procedurii de închiriere şi de vânzare a locuinţelor din fondul locativ de stat, Primarul nu are nicio atribuţie, cu excepţia celei de a „asigura măsurile necesare pentru luarea în evidenţă a solicitărilor primite şi analizarea acestora în comisiile sociale”. În concret, tot ceea ce a întreprins inculpatul Stavarache în calitate de primar, prin organizarea şedinţelor de audienţe s-a subsumat acestei obligaţii legale şi nu a depăşit cadrul ei. Celelalte aspecte, constând în întocmirea de note interne şi semnarea ca aprobare a documentelor interne de către primar sau în numele său, s-au dovedit a avea o conotaţie pur organizatorică, de a asigura fluxul documentelor între compartimentele funcţionale care compun aparatul de specialitate al primarului şi fără a avea caracter de act decizional”, afirmă Curtea de Apel Alba Iulia.
Mai mult, instanţa a constatat că „nu s-a făcut dovada că inculpatul Stavarache a acţionat cu intenţie, directă sau indirectă, în cunoştinţă de cauză, în scopul de a frauda procedura de închiriere şi de vânzare a locuinţei, în vederea favorizării inculpatului Muntianu şi cu consecinţa producerii unei pagube patrimoniului Primăriei Bacău.
Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache, condamnat anul trecut de Tribunalul Bacău la trei ani de închisoare cu suspendare fiind acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat, în 19 aprilie, de Curtea de Apel Alba Iulia, decizia fiind definitivă. În acelaşi dosar, au scăpat de pedepse alţi doi funcţionari ai primăriei acuzaţi de tentativă de abuz în serviciu şi fals.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, declara, la acea dată, pentru News.ro că instanţa a judecat apelurile declarate de Romeo Stavarache şi de către ceilalţi doi inculpaţi într-un dosar privind abuzul în serviciu şi infracţiuni de fals şi uz de fals.
„Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de către inculpaţii Muntianu Gheorghe, Pircu Gavril şi Stavarache Romeo, împotriva sentinţei penale nr. 438/D/20.10.2015, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr. 1590/110/2014. Instanţa a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată mai exact în cazul lui Romeo Stavarache, l-a achitat pentru săvârşirea de tentativă la abuz în serviciu. În cazul celorlalţi doi Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat pedepsele aplicate de instanţa de fond” a spus Comisn Muntean.
Citeşte şi Procesul fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache, învinuit de luare de mită, strămutat
Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache a fost trimis în judecată în 3 aprilie 2014 pentru abuz în serviciu în forma tentativei şi condamnat în 2016 de Tribunalul Bacău la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au stabilit că, în calitate de şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei municipiului Bacău, inculpatul Muntianu Gheorghe şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflată în administrarea Consiliului Local Bacău (apartament în municipiul Bacău), în vederea achiziţionării acesteia. Prin aceasta, funcţionarul urmărea obţinerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achiziţionarea unui apartament la un preţ derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite. În acest caz au fost trimişi în judecată Gheorghe Muntianu, directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Bacău, Pircu Gavril, dar şi Romeo Stavarache care în acea perioadă era primar al Bacăuului.
Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache a mai fost condamnat, anul trecut, tot de Tribunalul Bacău, la şase ani de închisoare cu executare şi cinci ani pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi, într-un alt dosar în care este acuzat de luare de mită, decizia nefiind definitivă.
Romeo Stavarache a candidat ca independent la alegerile locale din iunie 2016 pentru un nou mandat de primar al Bacăului, el obţinând 7,31% din voturi.