Principalele cauze ale apariţiei osteoporozei sunt reprezentate de aportul insuficient de calciu şi vitamina D, precum şi lipsa cronică de mişcare. Deși debutează tacit și fără dureri, această boală contribuie la distrugerea oaselor, ca urmare a reducerii masei osoase şi a deteriorării ţesutului osos.
Primele semne evidente ale bolii apar după o fractură, însă urmările acesteia nu trebuie neglijate, căci adeseori se poate ajunge la probleme resimțite la nivelul bazinului și a coloanei. Apariția „cocoașei” este una dintre efectele iremediabile ale acestei afecțiuni netratate la timp.
Din fericire, există metode prin care osteoporoza poate fi prevenită și chiar tratată, însă trebuie să fim conștienți de faptul că tratamentul este unul de durată şi presupune o complianţă bună a pacientului, din care nu trebuie să lipsească mişcarea și un regim alimentar adecvat.
Recomandarea medicilor în privința alimentației sunt suplimentele cu calciu şi vitamina D – care au rol de fixare a calciului în oase – pentru a completa doza zilnică recomandată. Astfel, adulţii cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani ar trebui să consume cel puţin 1.000 de miligrame de calciu zilnic, iar persoanele peste 50 de ani ar trebui să crească doza de calciu până la 1.200 de miligrame.
De asemenea, este contraindicat consumul excesiv de alimentele care conţin fosfor, cum ar fi carnea roşie, băuturile carbogazoase şi mezelurile sau consumul de cafea și alcool. Acestea conţin fosfaţi care slăbesc rezistenţa osoasă şi inhibă absorbţia calciului în oase.
Tratamente naturiste pentru combaterea osteoporozei: