Institutul Cantacuzino, fără manager de aproape două luni. Ministrul Sănătăţii: Nu am găsit o persoană potrivită

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat, marţi că va fi nevoit să modifice legea pentru a putea angaja o persoană potrivită care să preia conducerea Institutului Cantacuzino, în condiţiile în care toate tentativele de până acum s-au soldat cu un eşec, cei solicitaţi nedorind acest post. Institutul Cantacuzino a rămas fără director în luna aprilie, după demisia lui Alexandru Vladimirescu.
Alina Costache
20 iun. 2017, 18:51
Institutul Cantacuzino, fără manager de aproape două luni. Ministrul Sănătăţii: Nu am găsit o persoană potrivită

„Nu am găsit încă omul potrivit care să poată să conducă Institutul Cantacuzino. Am avut câteva tentative, oamenii au venit, am stat de vorbă şi mi-au spus că au vrut să mă cunoască, dar nu vor să preia acea funcţie”, a explicat ministrul Florian Bodog, potrivit news.ro.

Totodată, el a spus că ia în calcul modificarea legii, astfel încât noul director al institutului să fie un bun manager, şi nu neapărat cercetător, aşa cum prevede acum legea.

„Probabil că va fi nevoie să modificăm legea astfel încât să putem angaja un manager pentru că acum, potrivit legislaţiei, managerul institutului trebuie să fie cercetător. Institutul Cantacuzino are nevoie de un director care să fie şi bun cunoscător al legii, şi un bun administrator, să poată obţine toate autorizaţiile pe care institutul le-a pierdut în timp”, a declarat, marţi, pentru News.ro, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

În 25 aprilie, ministrul Florian Bodog anunţa că directorul Institutului Cantacuzino, Alexandru Vladimirescu, şi-a dat demisia şi că în câteva zile va numi un alt manager, care speră că va rezolva problemele instituţiei. Bodog spunea atunci îl va susţine pe noul manager să obţină toate autorizaţiile necesare şi că Institutul Cantacuzino este o prioritate pentru el în acest mandat. „Este o prioritate pentru mine, este o prioritate a mandatului meu, Mi-aş dori să găsesc un manager care să rezolve problemele Institutului Cantacuzino, nu neapărat să producă vaccinuri, pentru că în acest an nu va putea, dar să intre într-o linie dreaptă, ca să-şi recapete toate autorizările. Institutul Cantacuzino nu mai are în prezent nicio autorizare de producere de vaccin”, a mai spus Bodog.

Institutul de seruri şi vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino” a fost înfiinţat în 1921, legea privind fondarea acestuia fiind votată de către Parlament şi promulgată de către regele Ferdinand la 13 iulie 1922. În 1990, Institutul este reorganizat ca Regia Autonomă „Institutul Cantacuzino” în baza Legii 15/1990 privind reorganizarea întreprinderilor de stat în regii autonome şi societăţi comerciale. Statutul de regie autonomă, deşi nu mai are caracterul specific şi foarte individualizat al Legii de fondare a Institutului Cantacuzino din 1921, a asigurat un cadru juridic, economic şi de autoconducere mult superior celui pe care l-a avut institutul între 1970-1990, în calitate de „unitate cu gestiune economică proprie”. În 1994, prin Hotărârea Guvernului nr. 133 Regia Autonoma „Institutul Cantacuzino”, a fost reorganizat ca institut public pe regim extrabugetar. În februarie 2010, Agenţia Naţională a Medicamentelor a ridicat autorizaţiile de fabricaţie pentru toate liniile de producţie, ca urmare a nerespectării angajamentului de reabilitare a acestora.

În anul 2013, întreţinerea ariilor de producţie a vaccinului gripal sezonier, producţia de vaccin gripal sezonier şi activitatea de sănătate publică au fost definite ca activităţi aferente serviciului de interes economic general, încredinţat prin HG 320/2013, dar pentru anul 2014 institutul nu a primit finanţare pentru aceste obiective.

În luna septembrie 2014, a început executarea silită împotriva institutului de către ANAF şi SC AVICOLA S.A. Bucureşti, prin poprirea conturilor curente, fapt care a implicat blocarea activităţii curente a institutului. La finele lui 2014, Guvernul a trecut institutul din subordinea Ministerului Sănătăţii şi Familiei în cea a Ministerului Educaţiei. Ministerul Educatiei explica, la data preluării, că Institutul Cantacuzino avea datorii de cinci milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600, câţi erau în 1989 şi niciun vaccin pe linia de fabricatie.

Inventarul produselor pe care Institutul „Cantacuzino” nu le mai fabrica din cauza licen’elor pierdute ]n 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) ;i un ser antigen pentru IDR. În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF, iar în vara lui 2016 instituţia a primit la rectificare 44,5 milioane de lei, sumă care acoperă atât datoriile la stat, cât şi cheltuielile cu salariile şi cele de funcţionare pentru lunile care au rămas până la sfârşitul lui 2015. În decembrie 2016, Institutul Cantacuzino revine la Ministerul Sănătăţii de la Ministerul Educaţiei. În primăvară, directorul institutului, Alexandru Vladimirescu a demisionat , iar conducerea interimară a fost preluată de directorul tehnic. De atunci, Bodog a anunţat că în câteva zile va găsi un cercetător care să preia conducerea institutului, dar a fost refuzat.

Citeşte şi Şerban Valeca: Institutul „Cantacuzino” a primit finanţare şi până la sfârşitul anului va fi susţinut în continuare

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cu ce să cureți chiuveta din bucătărie ca să strălucească. Produsul pe care e musai să-l eviți
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Ce pensie primeşti dacă ai muncit mai puţin de 10 ani. Calculul exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Accident aviatic pe râul Hudson. Miracolul care a uimit lumea
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns