În acest articol, ți-am pregătit o serie de dispozitive electronice pe care le folosești zilnic și care continuă să consume energie electrică, în ciuda faptului că le-ai oprit. Iată care sunt acestea!
1. Un încărcător fără telefon
Un încărcător de telefon lăsat în priză fără a încărca efectiv un telefon consumă în jur de 1,2 W pe zi. El continuă să utilizeze energie electrică în ciuda faptului că nu are un alt dispozitiv atașat la celălalt capăt al firului. Deși consumul este minim, astfel încât nu îți afectează prea mult portofelul, sunt persoane care ar fi bucuroase să afle că ar putea economisi mai puțină energie electrică dacă ar scoate încărcătorul de telefon din priză.
2. O telecomandă de televizor digitală
O telecomandă consumă în jur de 22 de W pe zi. Telecomandele de televizor digitale continuă să funcționeze chiar și după ce le dezactivezi, și consumă în jur de 1 dolar de energie electrică per an. Cei mai mulți dintre oameni nici măcar nu se deranjează să pună telecomanda în standby, considerând că e suficient să oprească doar televizorul. Ghici ce? Acest fapt îți dublează de 5 ori costul enunțat mai sus.
Citeşte şi Ai acest aragaz sau plită încorporabilă în casă? PERICOL de EXPLOZIE anunţat de producător
3. Un televizor
Știai că apăsarea butonului de oprire nu face decât să trimită televizorul în modul de așteptare, dar nu îl oprește de fapt? Nu știai! Astfel, un televizor oprit consumă energie electrică în valoarea de 1 dolar pe an. Televizorul consumă circa 24 de W pe zi.
4. Calculatoare și laptop-uri
Calculatoarele și laptop-urile consumă în jur de 96 de W pe zi. Chiar și atunci când sunt închise, ele continuă de fapt să funcționeze. De aceea, în clipa în care le deconectezi de la priză, poți economisi până la 4 dolari pe an. Cei care își lasă calculatoarele sau laptop-urile în modul standby pot multiplica această sumă cu 1,5.
5. Dispozitivele cu temporizator
Acestea consumă 108 de W pe zi. Un detaliu puțin observat este că acel cronometru de lucru îți poate spune că dispozitivul este încă pornit. Prin deconectarea unui astfel de aparat, vei economisi cu până la 5 dolari pe an.
Ar trebui să deconectezi din priză toate aceste dispozitive?
Există oameni care cred că sumele de mai sus sunt relativ mici, așadar, nu le-ar afecta foarte mult bugetul, însă oamenii care nu au aceleași posibilități financiare sunt de părere că acele sume contează și pot face o diferență în bugetul lor. Dacă te întrebi cum este mai bine, să le oprești sau să le lași în priză, e bine să știi că simplul fapt de a le scoate din priză contează mai mult: un consum de creștere neașteptată a energiei electrice te poate lăsa atât fără bani, cât și cu o casă întreagă de dispozitive electronice arse.