Creşte rata fertilităţii în oraşele din România. Decizia de a avea un copil este tot mai des amânată după 30 de ani

Numărul copiilor născuţi în mediul urban a crescut în ultimii trei ani. Dacă în 2014, în oraşele de la noi se năşteau 31,9 copii la o mie de femei cu vârsta între 15 şi 49 de ani, acum numărul lor a trecut de 34.
Roxana Gagiu
22 iun. 2017, 14:10
Creşte rata fertilităţii în oraşele din România. Decizia de a avea un copil este tot mai des amânată după 30 de ani

Cele mai multe naşteri, 138 la o mie de femei cu vârstă reproductivă (15-49 de ani), sunt înregistrate în categoria de vârstă 20-29 de ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Situaţia este similară celei din 1990, însă cu o prăbuşire dramatică a numărului de nou-născuţi, cu 43%.

Decizia de a avea un copil este tot mai des amânată după 30 de ani, mergând până la 39 de ani, categorie de vârstă în care se înregistrează cu 19% mai multe naşteri decât în 1990. Când vine vorba despre regiuni, cei mai mulţi nou-născuţi sunt în nord-est (51/1000 de femei de vârstă reproductivă), iar cei mai puţini în sud (37,8).

În Bucureşti, se nasc cu patru copii mai mulţi la o mie de femei, decât în 2012, cele mai multe mame având între 30 şi 34 de ani. Totuşi, diferenţele dintre anii ’90 şi ce se întâmplă acum, rămân foarte mari: 56 nou-născuţi la o mie de femei comparativ cu 36, în prezent.

Astfel de analize ne indică dacă facem sau nu ceea ce trebuie, ca politici, în materie de susţinere a natalităţii. În procesul de a decide dacă fac sau nu un copil, cuplurile trec prin adevărate strategii care ţin de posibilităţile financiare, de proiecţiile de viitor, de cine şi cum va avea grijă de cel mic. Ori, toate acestea nu fac decât să amâne luarea unei decizii şi, deseori, ajungem în situaţia în care, odată asigurate condiţiile pe care şi le doresc pentru copilul lor, capacitatea reproductivă, în special a mamei trecute de 35 de ani, să nu mai fie la fel de bună. De aici, o serie întreagă de situaţii dificile, adaugă dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie.

Este unul din motivele pentru care, atunci când se hotărăsc să aibă un copil, rămân cel mai des la ideea unuia singur. Potrivit datelor Eurostat, o femeie din România, care hotărăşte să dea naştere unui copil, aduce pe lume 1,56 nou-născuţi, în contextul unei medii europene de 1,58.

Faţă de 1980, atunci când ţara noastră era în top 3 al ratei fertilităţii europene, cu 2,43 nou-născuţi, alături de Islanda (2,48) şi Irlanda (3,21) – în contextul unei medii europene de 1,96 nou-născuţi – scăderea este de 35%, cea mai mare de pe continent. Mai puţine femei care decid să aducă pe lume şi al doilea copil sunt în Bulgaria, Germania, Croaţia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria şi Slovacia.

Femeile care ar mai vrea copii, dar au amânat prea mult momentul, se pot lovi de probleme de fertilitate. După 35 de ani, rezerva ovariană a femeii scade, iar după 40 de ani se prăbușește, spun speciliştii, ceea ce înseamnă că sarcina este mult mai greu de obținut pe cale naturală.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai