ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ: Creşterea nivelului mărilor s-a accelerat din 1990 până în prezent

Nivelul mărilor a crescut în ritm accelerat din anii '90 până în prezent pe fondul unor valori de temperatură din ce în ce mai mari care au accentuat fenomenul de dezgheț al calotei glaciare a Groenlandei și, ca urmare, scurgerea în oceane a unei cantități semnificative de apă, informează Reuters citând un studiu publicat luni de o echipă internațională de oameni de știință.
Filip Stan
26 iun. 2017, 17:31
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ: Creşterea nivelului mărilor s-a accelerat din 1990 până în prezent

Rata anuală de creștere a nivelului mărilor a atins 3,3 milimetri în 2014, de la 2,2 mm în 1993, ceea ce ar putea determina o rată de 33 de centimetri într-un secol în cazul în care situația rămâne neschimbată, conform unei echipe de cercetători din China, Australia și Statele Unite.

Nivelul mărilor și oceanelor a crescut cu circa 20 de centimetri în ultimul secol, iar multe studii științifice prevăd o accelerare continuă în acest secol în condițiile în care încălzirea globală provoacă topirea gheții de pe uscat.

Până în prezent, cercetătorilor le-a fost dificil să afle dacă această rată s-a accelerat, dacă s-a menținut constantă sau dacă a scăzut din 1990 până în prezent. Studiul recent a descoperit că datele satelitare inițiale au exagerat rata de creștere a nivelului mărilor în anii ’90, mascând creșterea rapidă înregistrată în ultima perioadă.

Confirmarea accelerării creșterii nivelului mărilor „subliniază importanța și urgența” identificării modalităților de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de protecție a zonelor joase de coastă, au notat oamenii de știință în jurnalul „Nature Climate Change”.

Dezghețul din zona calotei glaciare a Groenlandei a contribuit cu peste 25% la creșterea nivelului mărilor în 2014 față de doar 5% în 1993, conform studiului condus de Xianyao Chen din cadrul Universității Ocean din China și Laboratorul Național de Știință și Tehnologie Marină Qingdao.

Printre alte surse importante de apă se numără topirea ghețarilor din Himalaya până în Anzi, a calotei glaciare a Antarcticii și o extindere naturală a suprafeței mărilor și oceanelor de la forma cea mai densă la 4 grade Celsius, pe fondul încălzirii.

Un grup de experți ai ONU privind schimbările climatice a susținut în 2014 că nivelurile apelor mării ar putea crește cu până la un metru până în 2100.

Mai mulți experți în probleme climatice care nu au fost implicați în studiu au salutat descoperirile. „Acesta este un avertisment important pentru noi cu privire la pericolele pe care le presupune o creștere a nivelului mării care va continua timp de multe secole, chiar și după încetarea (fenomenului — n.r.) încălzirii globale”, susține într-un comunicat Peter Wadhams de la Universitatea Cambridge.

„O întrebare importantă în domeniul cercetării climatice a fost dacă această creștere la nivel global a nivelului mărilor se accelerează. Acum există o dovadă puternică ce confirmă acest lucru”, a declarat și Brian Hoskins de la Imperial College London.

Creșterea nivelului mării va constitui un pericol pentru zonele joase de coastă, din Miami până în Bangladesh, pentru mai multe orașe, de la Shanghai la San Francisco, și pentru statele insulare mici precum Tuvalu din Pacific, menționează Reuters.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Pensionarii să stea acasă să semneze. Șeful Casei de Pensii i-a avertizat: Se înmânează strict personal
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
STATUL ȘI BĂNCILE SE ÎNTREC ÎN OFERTE. Ce trebuie să știi dacă vrei să investești
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Niciun șofer nu scapă. Sunt împânzite în toată țara
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Mihai, un român de 33 de ani, a murit după ce a făcut infarct în avion
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
La ce gest a recurs principalul suspect în cazul triplei crime din Capitală după teribila faptă: „Nu avea cum să le lase în viață”. Motivul pentru care bărbatul a refuzat să-i deschidă ușa fratelui geamăn
Capital.ro
Îți ridică mașina pe loc. Plătești amendă, plus taxă pentru fiecare zi. Legea n-are milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Aterizare forțată a unui planor deasupra unui câmp de lucernă: Un tânăr pilot, rănit
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!