Senatorii jurişti AU RESPINS propunerile ca referendumul să se ţină 2 zile şi eliminarea pragului

Comisia Juridică a respins toate amendamentele USL pentru referendum. NU au fost admise ELIMINAREA PRAGULUI ELECTORAL şi DESFĂŞURAREA REFENDUMULUI TIMP DE DOUĂ ZILE.
Romania TV
17 iul. 2012, 11:45
Senatorii jurişti AU RESPINS propunerile ca referendumul să se ţină 2 zile şi eliminarea pragului

Membrii comisiei juridice a Senatului au discutat, marţi după-amiază, OUG 41 privind referendumului. Senatorul Ioan Ghişe a propus, sub forma unui amendament, ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

Un alt amendament al lui Ghişe prevedea că Guvernul este dator să asigure toate condiţiile pentru ca alegătorii să-şi exercite dreptul la vot. Prin acest amendament, senatorul liberal vrea să dea mână liberă Guvernului să decidă dacă este nevoie sau nu de un prag minim de prezenţă la vot. Ghişe a argumentat că documentele Comisiei de la Veneţia recomandă eliminarea unui prag minim de prezenţă la referendum, prag ce ar condiţiona exprimarea voinţei electoratului de o participare minimă la scrutin.

Propunerile sale au căzut la vot, dar există posibilitatea ca amendamentele să fie susţinute în plen. Preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a precizat că, din punctul său de vedere, există argumente împotriva pragului de 50% plus unu. „Dincolo de argumentul că voturile absenţilor se adună la cele care votează NU, este şi descurajată folosirea referendumului ca instrument de consultare populară”, a declarat Greblă.

Din partea opoziţiei, Ioan Oltean (PDL) a salutat votul din comisia juridică drept unul normal. „Potrivit legii, data şi orele de desfăşurare a referendumului se anunţă cu cel puţin 20 de zile înainte, nu cu o săptămână jumătate înainte de referendum. De multe ori, Curtea Constituţională s-a pronunţat că nu este constituţional să modifice regulile în timpul jocului”, a declarat Oltean la România TV.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că a decis să promulge Legea de modificare a Legii Referendumului în forma în care respectivul act normativ a fost votat de Parlament şi aprobat de Curtea Constituţională.

Astfel, referendumul va avea loc într-o singură zi – 29 iulie, între orele 08.00 şi 20.00, cu posibilitate de prelungire a programului. Potrivit legii, preşedintele suspendat Traian Băsescu va putea fi demis majoritatea voturilor exprimate de 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot.

„Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională”, a declarat Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală.

„Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate”, a menţionat Antonescu.

Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a „socotit că e mai puţin important” punctul său de vedere. „Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere”, a explicat Antonescu.

„Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal”, a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub „un asalt de dezinformare”.

Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Conform legii, programul de votare la referendum este între orele 08.00 şi 20.00, iar Guvernul poate decide prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cine se află, de fapt, în spatele Wizz Air, compania care a provocat scandaluri imense în România. Mii de turiști se plâng de zboruri amânate sau anulate
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Curtea Internațională de Justiție declară ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'