Localnicii din districtul libian Tajoura afirmă că de la sfârșitul săptămânii trecute, cadavrele continuă să ajungă pe plaje. Unele sunt parțial mâncate de câinii vagabonzi, a afirmat un oficial al pazei de coastă.
Bilanțul tragic urmează probabil să crească, deoarece ambarcațiunile improvizate duc peste 100 de migranți fiecare, cu intenția de a ajunge doar până în apele internaționale. Mai multe bande de infractori au transformat într-o industrie profitabilă transportul cu bărci de cauciuc în stare proastă, supraîncărcate cu pasageri, potrivit Agerpres.
După ce ies din apele teritoriale ale Libiei, refugiații sunt preluați de echipaje de urgență, de marina italiană și de diverse grupuri de voluntari și duși în siguranță în Italia. Luni, au fost luați la bordul unor astfel de nave circa 5000 de migranți, a anunțat un purtător de cuvânt al pazei de coastă italiene, potrivit Agerpres.
Anul acesta, până la 21 iunie, aproximativ 72.000 de migranți au reușit să ajungă în Italia, cu aproximativ 20% mai mulți decât în perioada corespunzătoare din 2016. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, circa 2000 de oameni au murit în 2017 încercând să traverseze Mediterana. Numărul total al celor care au intrat în Europa s-a înjumătățit însă față de anul trecut, după ce traseul prin Grecia a fost blocat în urma unui acord între Uniunea Europeană și Turcia.