Diferenţa reală dintre moarte şi viaţă. Două spitale, dotate cu aparatură medicală necesară salvării şi îngrijirii nou-născuţilor

Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și Spitalul Județean de Urgență Reșița vor fi dotate cu aparatură medicală necesară salvării și îngrijirii nou-născuților, rata mortalității infantile din județul Caraș-Severin fiind îngrijorătoare, 12,8 la mie, mult peste media pe țară, 8 la mia de copii născuți vii.
Roxana Gagiu
29 iun. 2017, 11:49
Diferenţa reală dintre moarte şi viaţă. Două spitale, dotate cu aparatură medicală necesară salvării şi îngrijirii nou-născuţilor

Secția de pediatrie a Spitalului Municipal Caransebeș va primi un ecograf în valoare de 20.140 de euro, iar secția de neonatologie a Spitalului de Urgență Reșița va avea două lămpi de fototerapie, în valoare de 4.642 de euro. Donația este parte din programul de combatere a mortalității infantile pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează de șase ani.

Este cea de-a treia donație pe care Organizația Salvați Copiii o face Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, după dotări anterioare consistente ale Secției de neonatologie, în valoare totală de 40.201 de euro: un incubator de transport, un ventilator de suport respirator, un incubator de terapie intensivă și un monitor de funcții vitale.

Totodată, Spitalul Județean de Urgență Reșița primește a patra donație, în cadrul programului de reducere a mortalității infantile; începând cu anul 2013, unitatea medicală a fost dotată de Salvați Copiii cu un incubator de terapie intensivă, două pulsoximetre, un monitor funcții vitale, un ventilator suport respirator, un bilirubinometru, un vain viewer și un aparat de respirat în valoare totală de 44.253 euro.

În județul Caraș-Severin, unde rata mortalității infantile rămâne alarmantă, Organizația Salvați Copiii a dotat, în 2016, cu un incubator de transport în valoare de 9.600 de euro și Spitalul Municipal de Urgență Oravița.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat importanța unor politici publici consistente care să vizeze reducerea mortalității infantile, a cărei incidență mare este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât cele mai multe dintre cauzele care duc la moartea copiilor sub un an ar putea fi prevenite.

„Acum șase ani, când am demarat acest proiect de reducere a mortalității infantile știam că situația este dramatică în multe maternități, unde medicii nu puteau salva un copil născut prematur, pentru că le lipsea un ventilator de suport respirator, un ecograf performant, un incubator. Am văzut cu ochii noștri cum un incubator face diferența reală dintre moarte și viață și cum dotarea unei maternități scade considerabil rata mortalității infantile. Prematurii supraviețuiesc și cresc mari, dacă medicii sunt ajutați să le asigure toată asistența medicală necesară. De aceea, Organizația Salvați Copiii militează pentru prioritizarea acestei probleme pe agenda guvernamentală, dar, în același timp, până când se vor contura politici publice consistente, noi vom continua dotarea maternităților, pentru că este inadmisibil să moară copii care ar putea fi salvați, cu un incubator”, a declarat Gabriela Alexandrescu.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Doctorul Rodica Motoș Sârbu, șeful Secției de pediatrie, a amintit cât de important este ca medicul să aibă la îndemână toată aparatura necesară unui act medical prompt și de calitate.

„Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru dotarea secției cu ecograful performant, care ne ajută la diagnosticarea mai precisă. Atunci când pacientul e un copil, rapiditatea cu care medicul poate stabili un diagnostic este vitală”, spune doctorul.

În anul 2016, Secția de pediatrie a spitalului a îngrijit 2.009 de copii și a efectuat 6.226 de consultații.

Demersul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut. Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii.

În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.
Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani. Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 33 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot dona lunar 2 euro la numărul de sms 8844, cu un mesaj cu textul SALVEZ.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!