Peste 14 milioane de persoane au vizitat muzeele şi colecţiile publice din România, în 2016

Bibliotecile au eliberat, în 2016, fiecărui utilizator activ, în medie, 11 volume, iar numărul vizitatorilor la muzee și colecții publice a fost de peste 14 milioane persoane, arată datele Institutului Național de Statistică, publicate vineri.
Iulian Tudor
30 iun. 2017, 08:13
Peste 14 milioane de persoane au vizitat muzeele şi colecţiile publice din România, în 2016

În același timp, instituțiile și companiile de spectacole au susținut peste 22.000 de reprezentații, urmărite de 5,7 milioane de spectatori.

Potrivit INS, în anul 2016, activitatea principalelor unități cultural-artistice a inclus activități ale bibliotecilor, muzeelor și colecțiilor publice, instituțiilor și companiilor de spectacole sau concerte, editurilor, cinematografelor, activitatea de radiodifuziune și cea de televiziune.

În ceea ce privește rețeaua bibliotecilor, aceasta a fost formată, în 2016, dintr-un număr de circa 10.000 de unități administrative și 103 filiale. Bibliotecile au pus la dispoziția publicului mai mult de 164 milioane de volume.

În mediul urban, au funcționat 3.581 de biblioteci și 97 de filiale ale acestora, cu un fond de carte de 125,3 milioane de volume (76,2% din fondul național de carte disponibil în biblioteci), iar în mediul rural, deși numărul bibliotecilor a fost considerabil mai mare decât cel de la orașe (6.251 de biblioteci și numai șase filiale) fondul de carte a fost mult mai mic, sub 40 milioane de volume.

Citeşte şi LEGEA SALARIZĂRII. Salariile personalului de specialitate al muzeelor vor fi majorate cu până la 800 de lei

Datele statistice relevă faptul că numărul utilizatorilor activi a depășit 3,4 milioane persoane în anul 2016, iar distribuția acestora arată o preponderență a bibliotecilor școlare (49,2%) și a celor publice (39,4%). Numărul volumelor eliberate diferiților utilizatori a fost, anul trecut, de 38,2 milioane de volume, revenind, în medie, 11 volume pentru fiecare utilizator.

„Accesibilă publicului larg din toate zonele țării, rețeaua de biblioteci publice, formată din biblioteci județene, municipale, orășenești și comunale a deținut, în colecțiile proprii, 29,4 milioane titluri de cărți tipărite și electronice și 46,4 milioane volume de cărți și periodice tipărite. Raportat la numărul de locuitori se evidențiază că, în anul 2016, la o bibliotecă publică au revenit, în medie, 8.600 de locuitori. Unui locuitor i-au revenit, în medie, 2,4 volume din colecțiile bibliotecilor publice, de serviciile acestor biblioteci beneficiind 1,4 milioane utilizatori activi. Pentru populația care a frecventat bibliotecile publice au fost disponibile, în medie, 34,4 volume pentru un utilizator. Personalul bibliotecilor (inclusiv cel din bibliotecile școlare), a fost format, la sfârșitul anului 2016, din 10.844 persoane, 91,5% din acesta fiind personal de specialitate”, notează INS.

Pe de altă parte, la capitolul muzee, statistica oficială arată că, în România, rețeaua acestora și a colecțiilor publice a cuprins, în anul 2016, un număr de peste 400 de unități de bază. Numărul bunurilor culturale și naturale, la sfârșitul anului 2016, a fost de peste 15 milioane, dintre acestea 14,6 milioane fiind bunuri culturale și piese de muzeu, iar 983.000 reprezentând plante și animale din grădinile botanice, zoologice, acvarii și rezervații naturale.

În plus, numărul vizitatorilor la muzee și colecții publice, înregistrat în cursul anului trecut, a fost de 14,2 milioane de persoane, dintre care mai mult de jumătate de milion au efectuat vizite gratuite în „Noaptea Muzeelor”.

De asemenea, numărul personalului care a deservit rețeaua unităților muzeale a fost de 6.915 de persoane, iar 53,3% l-a reprezentat personalul de specialitate.

Conform INS, în 2016, rețeaua instituțiilor și companiilor de spectacole și concerte a cuprins un număr de 227 de unități, dintre care 167 unități de bază și 60 de secții. Instituțiile și companiile de spectacole au susținut 22.400 de reprezentații, urmărite de 5,7 milioane de spectatori. În funcție de tipul instituțiilor și companiilor de spectacole, în anul 2016, cei mai mulți spectatori s-au înregistrat la teatre (41,7%) și la spectacolele susținute de ansambluri artistice, trupe de dans și de divertisment (30,4%).

Personalul de specialitate existent la sfârșitul anului 2016 în cadrul instituțiilor și companiilor de spectacole și concerte a fost de 11.595 de persoane, dintre care 60% aveau funcții artistice de specialitate.

Nu în ultimul rând, pe segmentul editurilor, anul trecut, au funcționat 558 de unități cu activitate editorială a revistelor și ziarelor. Dintre acestea, 247 de edituri au publicat ziare (cotidiene și ne-cotidiene), 274 de edituri au publicat reviste și un număr de 37 de unități editoriale au publicat atât ziare, cât și reviste. Cele 284 edituri care au editat ziare tipărite au publicat, în anul 2016, un număr de 113 de titluri de ziare cotidiene tipărite și 199 de titluri de ziare ne-cotidiene tipărite.

Potrivit sursei citate, numărul titlurilor publicațiilor periodice (reviste), apărute în cursul anului trecut, a fost de 1.528 de titluri tipărite și 412 de titluri au fost publicate online. În anul 2016, personalul angajat al editurilor a fost de 4.906 de persoane, dintre care 72,3% reprezenta personal de specialitate.

Citeşte şi Expoziţia „Comorile României”, la Muzeul Provinciei Sichuan (Chengdu, R. P. Chineză)

În privința rețelei cinematografice existente la sfârșitul anului 2016 în evidențele Consiliului Național al Cinematografiei, datele oficiale arată că aceasta a cuprins 92 de unități cinematografice cu bandă normală. Aceasta a dispus de 393 de săli de cinema cu un total de 74.100 de locuri. Proiecția cinematografică a cuprins 577.500 de spectacole, vizionate de 13 milioane de spectatori.

Tot la nivelul anului 2016, au fost distribuite în cinematografe 505 de filme, dintre care 64 de filme naționale și 441 de filme străine.

Producția națională de filme pentru marele ecran, în anul 2016, a cuprins 49 de filme (24 filme artistice cu producție românească și 14 filme artistice realizate în coproducție), șapte filme documentare și științifice și patru filme de animație (producție românească).

Totodată, programul de emisie al stațiilor de radio publice centrale și teritoriale a fost de 154.400 ore-program (135.600 ore-program au reprezentat emisiuni interne și 18.800 ore-program emisiuni externe).

Stațiile de televiziune publice centrale (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Moldova și TVR HD) au realizat, în anul 2016, un număr de 52.700 de ore-program emisie. Din totalul orelor-program emise, 1.037 de ore-program emisie au fost programe în limbile minorităților naționale.

În anul 2016 au funcționat 540 de posturi particulare de radio, notează INS.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Femeie din Belarus condamnată la şase ani de închisoare pentru finanţarea unui grup de voluntari în Ucraina
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!