Simone Veil, supraviețuitoare a lagărului nazist de la Auschwitz unde a fost deportată pe când avea 16 ani, întruchipează pentru francezi memoria Holocaustului.
Atașată valorilor morale și republicane, ea a fost prima femeie devenită ministru în Franța, precum și președinte al primului Parlament European ales prin sufragiu universal.
Membră a Consiliului Constituțional în perioada 1998-2007, ea a devenit extrem de cunoscută după ce a votat în 1974 legea care-i poartă numele privind întreruperea voluntară a sarcinii. Ea a fost ministru al sănătății sub președinția lui Valery Giscard d’Estaing.
Cunoscută pentru caracterul său puternic și una dintre personalitățile preferate ale francezilor, Simone Veil a avut probleme de sănătate în ultimii ani. Vara trecută, ea a fost spitalizată pentru scurt timp pentru probleme respiratorii, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Merkel afirmă că viitorul celor 27 de state ale Uniunii Europene este mai important decât Brexitul
„Sincere condoleanțe familiei lui Simone Veil. Fie ca exemplul său să-i inspire pe compatrioții noștri să găsească ce este mai bun în Franța”, a scris președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter.
Fostul președinte François Hollande a salutat o femeie care a „întruchipat demnitatea, curajul și dreptatea”, într-o declarație pentru AFP.
„Franța a pierdut o femeie de excepție, un martor și un militant al memoriei Shoah-ului”, a declarat la rândul său președintele Consiliului reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța (CRIF), Francis Kalifat.