CEZ: Scumpirea energiei de la 1 iulie este prima lecţie mai puţin plăcută a liberalizării pieţei

Scumpirea energiei electrice de la 1 iulie este prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței, iar autoritățile ar trebui să analizeze foarte bine situația, în special cea de pe piața de echilibrare, întrucât prețurile sunt în continuare foarte mari, a declarat, marți, Martin Zmelik, CEO al CEZ România.
Alina Costache
04 iul. 2017, 13:55
CEZ: Scumpirea energiei de la 1 iulie este prima lecţie mai puţin plăcută a liberalizării pieţei

El s-a referit la situația din primele luni ale anului, când prețurile energiei pe bursă au crescut la niveluri de două ori mai mari decât la finele anului trecut.

„Dacă încercăm să concluzionăm situația cu care ne-am confruntat în primăvară, aș spune că a fost prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței. Au fost traderi cu prețuri speculative. În plus, estimarea noastră pentru temperaturile din iarnă era cu cinci grade în plus față de ce a fost în realitate, iar acest lucru a avut un impact uriaș asupra consumului. Totodată, România dorește o integrare și este afectată de evoluția prețului de pe piețele din jur”, a spus reprezentantul companiei energetice, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, încă există anumite componente reglementate, nu doar pe partea de vânzare, ci și pe cea de distribuție care încă nu reflectă adevăratele prețuri din piață.

„Toată lumea se aștepta, după acele luni nebune de iarnă, că situația se va calma, dar prețurile sunt încă foarte mari pe piața angro. În opinia noastră, autoritățile ar trebui să acorde mai multă atenție pe modul în care evoluează prețurile și să analizeze această situație și, în special, modul cum funcționează piața de echilibrare. Pentru noi, repet, aceasta este o consecință a liberalizării pieței și, în loc de speculații, am aprecia mai degrabă un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare”, a mai spus oficialul CEZ România, potrivit Agerpres.

Zmelik a arătat că, împreună cu celelalte companii energetice din ACUE (Federația Companiilor de Utilități din Energie), CEZ România elaborează un studiu pe această temă, în urma căruia va veni cu sugestii pentru autorități.

La rândul său, Doina Vornicu, directorul de operațiuni al CEZ România, a arătat că, pentru CEZ Vânzare, creșterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adică la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piață concurențială.

„Dacă lucrurile merg într-o dinamică normală, noi anticipăm pentru trimestrul IV un preț de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh”, a estimat ea.

Vornicu a subliniat că prețul energiei este în continuare mare, una dintre cauze fiind creșterea consumului în regiune.

„După cum observați, prețul energiei nu scade. Într-un fel există și explicații în piață: suntem într-o piață cuplată, unde crește consumul. Și în România a început să crească consumul și anticipăm și o dezvoltare economică ce nu poate să aibă loc în absența unei creșteri de consum de energie electrică”, a spus directorul de operațiuni.

Vornicu a arătat că liberalizarea pieței îi va determina pe consumatori să fie mai responsabili în privința estimării propriului consum de energie.

„Deschiderea pieței este un subiect interesant și fierbinte pentru toată lumea. CEZ este și furnizor de ultimă instanță în zona Olteniei, și furnizor pe piața liberă în toate zonele din țară. Deschiderea pieței pentru casnici înseamnă, pe de o parte, mai multă flexibilitate din punctul de vedere al clienților în alegerea unui partener, dar înseamnă și mai multă responsabilitate din partea clientului să cunoască exact câtă energie are nevoie să consume, să comunice cu furnizorul aceste lucruri, să-și asume responsabilitatea dacă acea cantitate este mai mare sau mai mică, deci există un dialog și o responsabilitate crescută”, a subliniat Doina Vornicu.

Piața energiei electrice se va liberaliza complet pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2018.

CEZ România a încheiat anul trecut cu pierderi de 229 de milioane de lei, după un rezultat negativ de 410 milioane de lei în 2015, arată datele furnizate marți de reprezentanții companiei. Pierderile au fost cauzate de un provizion pentru mijloace fixe, dar și de amânarea unor certificate verzi în valoare de 150 de milioane de lei. În același timp, valoarea indicatorului EBTDA a crescut cu 8%, ajungând la 466 milioane de lei.

Totodată, numărul minutelor de întreruperi neplanificate per consumator a scăzut anul trecut la 330, de la 828 de minute în 2012, iar numărul penelor de curent per consumator a fost de 3,8, față de 6,5 în 2012.

Citeşte şi Consumul de energie electrică a crescut cu 49% sâmbătă, în Bucureşti

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul