Proiect: Cadrele de informaţii nu pot să facă parte din partide politice sau să servească unor scopuri politice

Parlamentarii PNL Cezar Preda şi Ioan Cristian Chirteş au depus, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă privind Statutul cadrelor de informaţii, care prevede interzicerea ca acestea să facă parte din partide sau organizaţii politice, precum şi să participe direct sau indirect la activităţi propagandistice în scop politic şi să servească unor scopuri politice. În timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cadrele pot fi percheziţionate, audiate, reţinute sau arestate preventiv numai cu încuviinţarea conducătorului instituţiei din care fac parte.
Filip Stan
04 iul. 2017, 14:54
Proiect: Cadrele de informaţii nu pot să facă parte din partide politice sau să servească unor scopuri politice

Prezenta lege reglementează statutul cadrelor de informaţii din Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia Generală de Protecţie Internă din cadrul MAI şi Direcţia Generală de Informaţii a Armatei din cadrul MApN.

În sensul prezentei legi, prin cadre de informaţii se înţelege personalul care, în condiţiile legii, desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, precum şi cei care concură la realizarea acestor activităţi.

Potrivit propunerii legislative, cadrele de informaţii beneficiază „de toate drepturile acordate cadrelor militare, precum şi de următoarele drepturi specifice: stimulent de fidelitate, neimpozabil, de 10%, 15% sau 20% din solda funcţiei de bază, pentru cadrele de informaţii cărora li s-a oferit Semnul onorific «În serviciul patriei» pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale; stimulent de excelenţă şi scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru cadrele de informaţii care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator sau activităţi de cercetare – dezvoltare tehnologică, pe perioada cât desfăşoară aceste activităţi; compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat”.

De asemenea, cadrele de informaţii cu vechime în serviciu de minimum 15 ani au dreptul la un concediu de refacere fizică şi psihică de 14 zile acordate în cursul unui an calendaristic, acesta desfăşurându-se sub formă de tratamente balneare sau a unor activităţi de reabilitare fizică. Organizarea şi efectuarea concediului de refacere sunt suportate financiar de instituţie, scrie News.ro.

Conform propunerii, cadrelor de informaţii le este interzis să dezvolte în cunoştinţă de cauză relaţii personale care ar putea afecta imaginea instituţiei şi angajaţilor acesteia ori dăuna climatului profesional sau coeziunii structurii din care face parte. Totodată, aceştia nu au voie să menţină şi să cultive cu bună ştiinţă relaţii personale care ar putea implica instituţia ori afecta imaginea acesteia.

Totodată, în conformitate cu dispoziţiile legale, cadrelor de informaţii nu le este permis să facă parte din partide sau organizaţii politice şi să participe direct sau indirect la activităţi propagandistice în scop politic şi să servească unor scopuri politice şi să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic, persoane fizice sau juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin securităţii naţionale.

În textul propunerii legislative mai este prevăzut faptul că, după încetarea raporturilor de serviciu, cadrele de informaţii sunt obligate să păstreze secretul activităţii şi al surselor de obţinere a informaţiilor cunoscute ca urmare a activităţii desfăşurate în cadrul instituţiilor din care au făcut parte.

De asemenea, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cadrele de informaţii pot fi percheziţionate, audiate, reţinute sau arestate preventiv numai cu încuviinţarea conducătorului instituţiei din care fac parte.

„Dacă împotriva cadrelor de informaţii este pornită urmărirea penală sau o altă acţiune în justiţie în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inclusiv după eliberarea din serviciu, Serviciul îi acordă asistenţă juridică, cu excepţia cazului în care acţiunea în justiţie a fost iniţiată la cererea sa”, mai prevede propunerea legislativă.

Liberalii au precizat, în expunerea de motive, că „existenţa unui statut profesional pentru cadrele de informaţii vine ca o recunoaştere a implicării acestora în activitatea de asigurare a securităţii naţionale, fiind dovedit că succesul serviciilor de intelligence, în majoritatea cazurilor, a fost determinat de capacitatea de anticipare de către personalul astfel calificat la schimbările ce se vor produce în mediul de securitate, precum şi de capacitatea de răspuns adecvat la provocările/schimbările determinate de vulnerabilităţile, riscurile şi ameninţările produse în acesta”.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai