UPDATE Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit miercuri ca procurorul Doru Țuluș să își încheie activitatea la DNA și să continue la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar Mihaiela Moraru Iorga să revină la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.
„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție — nivel central, a procurorului Doru Florin Țuluș, începând cu data de 5 iulie, ca urmare a revocării sale din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și revenirea acestuia la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (unitate de parchet de la care provine), începând cu aceeași dată”, potrivit deciziei Secției pentru procurori.
Tot miercuri, Secția a decis încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție — nivel central, a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, începând cu data de 5 iulie, ca urmare a revocării sale din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și revenirea acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău — unitate de parchet de la care provine, începând cu aceeași dată.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat marți aviz pozitiv pentru revocarea din funcție a procurorilor DNA Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.
„În ședința din data de 4 iulie 2017, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului-șef al DNA privind avizarea revocării domnului procuror Țuluș Doru Florin și a doamnei procuror Iorga Moraru Mihaiela din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție”, informa CSM printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Pe 29 iunie, Kovesi a transmis Secției pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pentru faptul că aceasta nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate.
De asemenea, Kovesi a cerut revocarea din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.
UPDATE Mihaiela Iorga, revocată, miercuri, din funcţia de procuror DNA, a ajuns la Inspecţia Judiciară acolo unde este audiată de inspectori. Magistratul a spus că va contesta în instanţă decizia de revocare, precizând nu ea este cea care a provocat scandalul din instituţie.
„Ordinul are o cale legală şi com urma calea legală. (..) Bineînţeles că voi contesta la instanţă. (..) Voi merge acolo unde va dispune CSM. Nu am nicio cerere expresă. Nu m-am născut procuror şi nu vreau neapărat să ies la pensie procuror. Am făcut un demers pentru justiţie, un demers pe care l-am considerat legitim şi corect”, a declarat Mihaela Iorga.
Întrebată dacă se aştepta ca procurorii CSM să avizeze revocarea din funcţie, Iorga a spus: „Sincer, nu, pentru că am considerat întotdeauna că dreptul la apărare trebuie să fie asigurat oricărei persoane. Este un drept constituţional, prevăzut de CEDO.”
„Nu ştiu cum mă privesc colegii, ar trebui să-i întrebaţi pe ei. Nu am determinat eu acest scandal, nu am făcut eu primul pas. A fost doar un act legitim şi susţin în continuare că a fost un demers corect. Eu l-am făcut instituţional. Nu ne-am simţit în niciun fel marginalizaţi. Nu ştiu dacă se solidarizează sau nu”, a mai spus magistratul.
Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată după audierea celor doi în şedinţă secretă. Procurorul Doru Ţuluş a spus, la ieşirea de la CSM, că Laura Coduţa Kovesi nu l-a iubit niciodată, că „epurările din DNA se fac pe criterii subiective” şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o „caricatură”. La rândul său, procurorul Mihaela Moraru Iorga a spus că tensiunile dintre ea şi procurorul şef au părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judicar.
„În şedinţa din data de 4 iulie 2017, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului-şef al DNA privind avizarea revocării domnului procuror Ţuluş Doru Florin şi a doamnei procuror Iorga Moraru Mihaiela din funcţia de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie”, precizează Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat de presă.