Averile artiştilor vor fi luate din nou la puricat de inspectorii ANAF. Vizate sunt însă şi peste 80 de companii mari, dar şi dezvoltatori imobiliari suspectaţi că nu au plătit la stat toate dările. În acest context, preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a fost convocat la Guvern pentru a discuta despre încasările la bugetul de stat, dar şi de alte proiecte ale Agenţiei.
Întâlnirea a durat mai bine de trei ore. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat la buget peste 100 de miliarde lei în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 3,9 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat, în perioada 30 iunie – 4 iulie, în cadrul operaţiunii „Ballroom”, 227 de firme care deţin spaţii unde sunt organizate evenimente precum nunţi, simpozioane sau evenimente corporate şi au aplicat sancţiuni totale de 667.575 lei, potrivit unui comunicat publicat joi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Inspectorii antifraudă au aplicat 108 de sancţiuni contravenţionale, din care 95 de amenzi şi 13 de avertismente, valoarea totală a amenzilor fiind de 636.441 lei.
În plus, inspectorii ANAF au confiscat bani şi bunuri în valoare de 31.134 lei şi au suspendat activitatea a cinci firme din care patru au fost închise pentru nereguli grave, precum neutilizarea caselor de marcat sau neemiterea de bonuri fiscale.
„ANAF, prin structurile antifraudă, a iniţiat acţiunea >, efectuând controale operative la societăţi care deţin spaţii cu destinaţie principală de organizare evenimente (nunţi, simpozioane sau evenimente corporate). Principalul obiectiv de control a vizat verificarea modului de fiscalizare a sumelor încasate din închirierea spaţiului unde se desfăşoară evenimentul şi/sau prestările de servicii conexe”, se arată în comunicat.
De asemenea, în perioada 25-27 mai, inspectorii antifraudă din cadrul ANAF au aplicat amenzi şi confiscări în valoare de 2,97 milioane lei în cadul unei operaţiuni denumite „Ceres”, prin care a verificat centrele comerciale, pieţele şi târgurile în care se vând fructe şi legume proaspete.
Inspectorii antifraudă din cadrul ANAF au demarat şi anul trecut acţiuni de control la nivel naţional, pe fondul evaziunii ridicate din România, fiind vizate în special firmele care activau în comerţ şi hoteluri, restaurante, cafenele, care formează sectorul cunoscut sub denumirea HoReCa.
În ultimul an, inspectorii ANAF au demarat mai multe operaţiuni, precum Cristal, Venus, Hermes şi Helios. Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, statul român pierde 17 miliarde de euro în fiecare an doar din evaziunea fiscală din neplata TVA.