Reuniunea cu Putin, prima a lui Trump faţă în faţă cu liderul de la Kremlin, a fost punctul central al deplasării preşedintelui american în Polonia şi Germania. Însă cele două părţi au oferit explicaţii diferite privind ceea ce s-a întâmplat.
Secretarul de Stat Rex Tillerson a spus că Trump şi Putin are o discuţie „robustă şi îndelungată” în legătură cu presupusa interferenţă rusă în alegeri, dar că liderul de la Kremlin a negat orice implicare.
Omologul său rus Serghei Lavrov a declarat Trump a acceptat asigurările oferite de Putin, potrivit căruia Moscova nu s-a amestecat în alegerile americane. SUA au contrazis această afirmaţie.
„Cred că preşedintele se concentrează, pe bună dreptate, asupra modului în care putem trece peste ceea ce ar putea fi un dezacord de nerezolvat în această etapă”, a spus Tillerson, care a luat parte la reuniune alături de Lavrov.
Democraţii au criticat declaraţiile lui Tillerson, potrivit cărora este greşit să sugereze că problema interferenţei ruse în alegeri este nerezolvată. Liderul grupului democrat din Senat, Chuck Schumer, a subliniat că este „ruşinos” şi o „neglijare gravă a datoriei” ca SUA să dea crezare în egală măsură concluziilor comunităţii americane de informaţii şi spuselor lui Putin”.
Oficialii americani au spus că Rusia a încercat să spargă sistemele electorale în 21 de state şi să influenţeze alegerile în favoarea lui Trump.
Atât ruşii, cât şi americanii au insistat asupra faptului că întâlnirea Trump-Putin a fost „constructivă”, cordială, iar subiectele acoperite au fost ample, de la securitate informatică la Coreea de Nord.
„Cei doi lideri s-au conectat foarte repede”, a spus Tillerson.
Trump se va întoarce la Washington sâmbătă seară, după summitul G20, însă va merge din nou în Europa săptămâna viitoare, pentru a lua parte la Ziua Bastiliei, la Paris.
Citeşte şi Donald Trump se aşteaptă ca un acord comercial cu Marea Britanie să aibă loc „cât mai curând”