În cadrul întrevederii s-a decis constituirea unui comitet tehnic consultativ, format din reprezentanți ai celor două instituții, care se va întruni săptămânal, pentru stabilirea unor propuneri clare de amendare a legislației privind zonele protejate și clădirile de patrimoniu și pentru elaborarea documentațiilor aferente proiectelor pe care Municipalitatea intenționează să le dezvolte în aceste zone.
„Ne dorim o colaborare mai bună și mai deschisă între Municipalitate și ministerul pe care îl reprezentați, astfel încât proiectele pe care intenționăm să le dezvoltăm în zonele protejate să nu mai fie blocate de comisia de pe lângă Ministerul Culturii. De aceea, consider că este imperios necesar ca specialiștii din cadrul Primăriei Capitalei și cei ai ministerului Culturii să depună eforturi comune, astfel încât proiecte care stagnează de mai mulți ani și care ar putea îmbunătăți calitatea vieții bucureștenilor, și mă refer aici la construirea de parcări în zona centrală a orașului și reabilitarea unor zone cu valoare istorică, să poată fi demarate în cel mai scurt timp”, a susținut Gabriela Firea, conform unui comunicat al PMB remis sâmbătă AGERPRES.
La rândul său, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a afirmat că întărirea relațiilor între cele două instituții reprezintă un pas important pentru dezvoltarea culturii în Capitală.
„Suntem aproape de Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și Identității Naționale va avea o nouă dinamică de abordare, va fi un partener și un susținător al proiectelor Bucureștiului. În acest sens, susțin constituirea unui comitet tehnic consultativ responsabil cu monitorizarea proiectelor ce au nevoie de avizul Ministerului Culturii”, a spus Romașcanu.
Potrivit comunicatului citat, în cadrul întrevederii s-a discutat și despre procedurile de preluare de către Municipalitate a cinematografelor și grădinilor de vară, „multe dintre acestea aflate în stare avansată de degradare, în vederea reabilitării și modernizării lor”.
Totodată, Gabriela Firea a reamintit că Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Poliție Locală și Control, a demarat o amplă acțiune de verificare a clădirilor monument-istoric, pe care sunt montate mesh-uri, în acest sens fiind luate toate măsurile pentru dezafectare.
De asemenea, cei doi oficiali au stabilit înființarea unei linii RATB speciale, „care să aibă stații la toate obiectivele culturale importante din Capitală — teatre, muzee, precum și alte instituții de cultură”.