Noua cerere de liberare condiţionată a fost depusă la Judecătoria Medgidia şi are termen de judecată miercuri, potrivit portalului instanţei. Decizia Judecătoriei Medgidia nu va fi definitivă.
Aceasta este cea de a treia cerere de liberare condiţionată depusă de Mircea Băsescu.
La sfârşitul lunii mai, fostul şef al statului Traian Băsescu spunea că fratele său, transferat atunci de la Penitenciarul Poarta Albă la Penitenciarul Jilava, este foarte bolnav şi trebuia eliberat din septembrie anul trecut. „Am fost la Jilava. Fratele meu e acolo pentru că i-au introdus 5 stenturi. Nu mai putea merge. Nu îi mai circula sângele. El trebuia eliberat din septembrie, anul trecut”, afirma Traian Băsescu.
Mircea Băsescu a mai formulat cereri de liberare condiţionată în toamna anului trecut, dar şi în luna martie a acestui an, arătând că a îndeplinit toate condiţiile, atât fracţia obiectivă, numărul obligatoriu de zile care trebuia efectuat, cât şi criteriul subiectiv, precizând că a avut o conduită bună în detenţie şi a participatla activităţile organizate în penitenciar. El invoca şi problemele de sănătate de care suferă, afirmând că are nevoie de o operaţie pe cord deschis pentru înlocuirea by-pass-urilor montate în urmă cu 15 ani. Mircea Băsescu a mai spus în faţa instanţei că a fost diagnosticat recent cu diabet şi că se confruntă cu o lipsă a medicamentelor necesare, făcând o cerere pentru a le achiziţiona, dar chiar şi aşa nu le primeşte întotdeauna, scrie news.ro.
Ultima decizie a instanţei privind liberarea condiţionată a lui Mircea Băsescu a fost dată în 29 martie de Tribunalul Constanţa, care i-a respins definitiv solicitarea.
Mircea Băsescu execută pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă, iar în luna februarie i-a fost schimbat regimul de detenţie de la semideschis la deschis, el fiind mutat la secţia exterioară a penitenciarului de la Valu lui Traian.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016. În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.