În anul 2013, a fost demarat un program de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un acord încheiat cu Banca Mondială, programul urmând a se finaliza în 2018. Complexitatea acestui program a fost invocată, de-a lungul ultimilor ani, ca argument pentru sincopele înregistrate de ANAF. Acum, preşedintele instituţiei spune că de fapt programul a stagnat timp de doi ani înaintea mandatului său – 2015 şi 2016 – şi că are „decalaje majore”.
„De când am preluat această funcţie, la începutul acestui an, am constatat că modernizarea informatică a ANAF era doar pe hârtie şi, practic, din 2015 până acum nu s-a mai întâmplat nimic concret”, a declarat Bogdan Stan,într-o emisiune la RFI.
Solicitat să ofere mai multe detalii, preşedintele ANAF a spus: „Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale (Revenue Administration Modernization Project – RAMP), încheiat în anul 2013, prin care România urma să acceseze fonduri rambursabile în valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea administrării fiscale, există doar pe hârtie. Între anii 2015 şi 2016, RAMP a stat pe loc. Există decalaje majore faţă de calendarul iniţial care prevedea ca în anul 2018 RAMP să fie finalizat, decalaje generate de procesul dificil de evaluare a ofertelor tehnice primite din partea celor şase ofertanţi, noul termen de implementare fiind 1 ianuarie 2021”.
Potrivit şefului ANAF, întârzierea RAMP, constatată până în acest moment, şi estimarea că această întârziere poate să fie şi mai mare în următorii ani impun o regândire a opţiunilor de care dispune ANAF. „Avem nevoie de soluţii care să răspundă cât mai rapid nevoii de susţinere a activităţii curente şi care să implice costuri cât mai mici, ţinându-se seama de principiile prin care se poate consolida activitatea”.
Infrastructura actuală de servere şi unităţi de stocare a centrelor de date ale ANAF „este formată, în marea sa majoritate, din echipamente care sunt la sfârşitul ciclului de viaţă, cu o uzură fizică şi morală avansată (gradul de încărcare este de 99%)”, a mai spus Bogdan Stan. Această situaţie are mai multe cauze, principala fiind dată – spune Bogdan Stan – de acordurile-cadru şi de contractele subsecvente încheiate începând cu anul 2013. Precizăm că ultimul contract subsecvent din acordul cadru de mentenanţă a expirat în octombrie 2016. Fără o însănătoşire a sistemului informatic, RAMP nu va fi aplicat. Sistemul informatic trebuie să fie menţinut funcţional. Dar nu s-a achiziţionat un echipament informatic pentru menţinerea la cote rezonabile a infrastructurii actuale de servere şi unităţi de stocare”, a mai spus preşedintele ANAF, la RFI.
El a precizat că premierul Mihai Tudose cunoaşte această problemă sensibilă, care a figurat pe agenda întâlnirii de săptămâna trecută.