Plajele bulgare de la litoralul Mării Negre atrag numeroşi turişti, care vin aici atât pentru mare, cât şi pentru reputaţia festivă a staţiunilor balneare.
Construite fără prea multă consideraţie faţă de estetică şi natură, staţiunea deţine numeroase hoteluri, restaurante şi centre comerciale pe coastă, găzduind anual un popular festival de „sculptură” în nisip.
Oraşul este înconjurat de mai multe lacuri, care reprezintă un sistem de protecţie a acestor ecosisteme fragile, pe care ar fi necesar să se mizeze pentru dezvoltarea unui turism mai ecologic decât cel practicat pe plaje.
În 2009, Burgasul singur afişa o capacitate de cazare de aproape 4.400 de paturi, potrivit datelor oficiale comunicate de municipalitate.
Burgas este totodată unul dintre principalele porturi la Marea Neagră, iar în această ipostază reprezintă un punct strategic pentru industriile gazelor şi petrolului, dar şi pentru pescuit.
Situat la aproximativ 200 de kilometri de Istanbul şi aproximativ 400 de kilometri de Sofia, Burgas se află la intersecţia a numeroase rute de transport, încă din antichitate, când oraşul era un centru de schimb pentru sare şi cupru.
Atentatul antiisraelian din Bulgaria, care a provocat moartea a cel puţin şapte persoane, potrivit unui nou bilanţ, a fost comis de un kamikaze, a anunţat joi ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov, citat de AFP.
„Explozia a fost provocată de un bărbat care a murit în atentat şi a cărui identitate exactă nu a fost stabilită. Documentele sale de călătorie constau într-un permis de conducere fals din statul Michigan”, în Statele Unite, a precizat ministrul aflat la Burgas, pe litoralul Mării Negre.
„Numărul morţilor s-a ridicat la opt: şase israelieni, un bulgar şi atacatorul sinucigaş”, a adăugat ministrul.
Atacul, imputat de Israel Iranului, a vizat un autocar care transfera către terminal turiştii israelieni sosiţi cu un avion charter cu 151 de persoane la bord.