Cum s-a schimbat programul de guvernare după vizita la Bruxelles a premierului Mihai Tudose

Prima vizită oficială la Bruxelles a noului premier Mihai Tudose a adus o serie de clarificări privind programul de guvernare abia aprobat în Parlament. Mai precis, marile schimbări anunţate în documentul publicat în Monitorul Oficial au dispărut: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venitul global şi taxa de solidaritate.
Bogdan Păcurar
13 iul. 2017, 05:24
Cum s-a schimbat programul de guvernare după vizita la Bruxelles a premierului Mihai Tudose

În cadrul primei sale vizite externe în calitate de șef al Executivului, premierul Mihai Tudose a avut discuţii cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi cu liderii Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans.

După discuţii, el a făcut o serie de declaraţii în faţa jurnaliştilor, care echivalează practic cu modificarea programului de guvernare votat în Parlament.

Marile schimbări aduse anunţate în programul Guvernului Tudose, faţă de programul Guvernului Grindeanu, au dispărut în nici două săptămâni de la anunţarea lor.

Impozitul pe cifra de afaceri

„Am reiterat din nou foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de deficit de 3%. (…) Devine din ce în ce mai clar că nu poate fi introdus aşa.”
– Mihai Tudose, 11 iulie 2017, Bruxelles

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România (impozit pe cifra de afaceri), începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare.”
– Programul de guvernare, Monitorul Oficial nr. 496, 29 iunie 2017, p. 9

Impozitul pe venitul global

„În ceea ce priveşte Declaraţia pe venitul global, unde intră şi partea de patrimoniu şi tot, până la urmă, aceea va fi calea sau destinaţia finală. Când vom putea aplica, cum o vom putea aplica, este complicat. Trebuie foarte bine pregătită şi din punct de vedere tehnic şi din punct de vedere al acceptanţei, să înţeleagă oamenii ce facem, de ce facem acest lucru. Ma îndoiesc că 2018 va funcţiona cu această declaraţie. (…) Este dificil de implementat acum, nu avem infrastructură pentru aşa ceva şi nici oamenii încă n-au înţeles exact despre ce este vorba.”
– Mihai Tudose, 11 iulie 2017, Bruxelles

„Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată, începând cu 2018, vom implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu.
– Programul de guvernare, Monitorul Oficial nr. 496, 29 iunie 2017, p. 12

Taxa de solidaritate

„Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite. Și atunci facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin.”
– Mihai Tudose, 11 iulie 2017, Bruxelles

„Vom introduce contribuția de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar și o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației.”
– Programul de guvernare, Monitorul Oficial nr. 496, 29 iunie 2017, p. 9

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste șorici dacă vrei să iasă fraged. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Cozonac cu 10 gălbenușuri. Nu se frământă mult și tot iese pufos, nu poți să dai greș cu această rețetă
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la factura de curent. Anunțul de ultima oră de la Hidroelectrica
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Atac la târgul de Crăciun din Magdeburg: presupusul autor este un medic saudit cunoscut pentru poziții islamofobe
MediaFlux
SANCȚIUNI pentru cei care stau la bloc. Obiceiul BANAL care îți atrage o AMENDĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?