UPDATE: Ajutor de minimis pentru crescătorii de ovine care comercializează lână
Crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 lei/kg pentru lâna comercializată, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în ședința de astăzi.
Este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanțare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevăzute pe anul 2018.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual (2018) și în cele două exerciții financiare precedente (2016, 2017).
Derularea sprijinului se face prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală.
Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică.
De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.
”Ca să încheiem pe un ton optimist, pe ordinea de zi avem un punct al domnului ministru Daea, care după ce a terminat tot ce se putea cu oaia, a ajuns la ambalaj. Este un ajutor de minimis pentru lână”, a afirmat premierul Mihai Tudose.
Imediat ministrul Argriculturii, Petre Daea, a vrut să ia cuvântul însă a fost oprit de prim-ministru, spunându-i că ”înţelegem ce înţelege oaia”.
”Nu, nu mai luaţi cuvântul, lăsaţi. Dar închidem cu oaia. Înţeleg că, dacă am terminat şi cu lâna, e gata. Lăsaţi că înţelegem ce înţelege oaia, dar dacă am ajuns şi la ambalaj lucrurile sunt în regulă”, a spus premierul zâmbind, conform News.ro.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, la începutul lunii iulie, că în România comunităţi întregi au fost create datorită creşterii oilor, ministrul adăugând că ”oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă de toţi”.
Ministrul Petre Daea a subliniat iarăşi rolul jucat de creşterea oilor în România. „Oaia a unit generaţii, oaia a descoperit muntele şi a populat muntele. Oaia a dat mâncare şi ne-a îmbrăcat, oaia a dezvoltat industria lânii, oaia a creat localităţi, a generat comune şi frumoase comune, uitaţi-vă în Sibiu, oaia a sudat generaţiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Mărginimea Sibiului este construită din lâna oii, din brânza oii, din mielul oii. Astăzi, sigur că oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă de toţi”, a spus ministrul Agriculturii.
Pe 30 mai, Petre Daea s-a arătat deschis ideii de a schimba actualul brand de ţară al României, frunza, cu oaia, el susţinând că ”oaia este o statuie vie” şi că frunze are toată lumea, dar oi ca în România nu.