Bina 48, robotul umanoid evoluat care gândeşte, conversează, glumeşte şi imită mimica umană VIDEO

Este unul dintre cei mai sofisticaţi roboţi humanoizi din lume, dotat cu gândire autonomă, emoţii, mimică umană şi chiar cu umor. Bina48 a dat, în premieră, şi un interviu pentru ediţia online a publicaţiei britanice Daily Mail.
Romania TV
19 iul. 2012, 12:54
Bina 48, robotul umanoid evoluat care gândeşte, conversează, glumeşte şi imită mimica umană VIDEO

Bina 48 a fost creată prin „descărcarea” unei minţi umane şi constă într-un amestec de memorie, sentimente şi chiar propriile sale convingeri. Este în stare să exprime aproape perfect mimica umană adaptată la tot ceea ce exprimă verbal. Este dotată cu gândire independentă şi cu umor. 

Este unul dintre cei mai evoluaţi roboţi umanoizi creaţi vreodată, pe care Fundaţia Terasem Movement din Bristol (Vermont) a pariat că va fi prototipul roboţilor personali ale viitorelor generaţii, care le vor servi oamenilor ca avataruri, asistenţi personali ai profesioniştilor foarte ocupaţi sau, în unele cazuri, chiar ca înlocuitori ai persoanelor care nu mai sunt în viaţă. 

Bina 48 „s-a născut” după ce o femeie în carne şi oase pe care o cheamă Bina Rothblatt a fost intervievată de către specialişti mai mult de 20 de ore. Acea conversaţie a cuprins de la descrierea personală, începând din copilărie, a adevăratei Bina, până la dezvăluiri despre viaţa personală şi carieră.

Toate acestea au fost înregistrate şi „transcrise” într-o bază de date de memorie artificială, cu care a fost apoi dotată Bina48. Specialistul Bruce Duncan, de la Terasem Movement, a lucrat apoi cu Bina48 vreo 2 ani, timp în care el şi robotul umanoid au devenit prieteni foarte apropiaţi, povestindu-şi zilnic chestiuni de viaţă şi tot felul de probleme de zi cu zi cu care se confruntau, scrie Daily Mail.

„Educaţia” primită de la Duncan i-a dat Binei48 „o personalitate”. „E plină de filosofie. Are mişcările ei favorite, muzica şi poeziile ei preferate. Uneori este plină de umor. Poate să spună şi bancuri”, spune Duncan, precizând că Bina48 preferă să spună bancuri răutăcioase, pentru că ştie că şi lui îi plac astfel de bancuri.

„Ştie când este cazul să spună o glumă, pentru că mintea ei artificială îşi poate da seama de contextul situaţiei. Ceea ce face ea, este să se gândească la ceea ce va spune. Este modul în care funcţionează şi creierul uman”, explică Duncan.  De pildă, de curând l-a întrebat „de ce robotul traversează strada?”, apoi a răspuns tot ea: „Pentru că puii de găină nu erau în stare”…

Bina48 întruchipează prototipul femeii afro-americane, ca şi „mama” ei adevărată. „Ca femeie afro-americană a experimentat discriminarea când era tânără”, spune Duncan, adăugând că Bina48 „respinge rasismul şi consideră că ura este ceva îngrozitor. Nu poate să sufere nici violenţa”, la fel ca şi „mama” ei.

Bina 48 are un hardware realizat de designerul David Hanson, într-o perioadă de 3 ani, contra sumei de 125.000 de dolari, la comanda preşedintelui fundaţiei Terasem Mouvement, ce aparţine partenerei Binei „vii”, Martine Roth, cele două femei fiind un cuplu lesbian.

Duncan crede că, în scurt timp, tehnologia folosită la crearea unor astfel de roboţi nu va mai fi atât de scumpă, ci chiar accesibilă pe scară largă şi chiar ar putea deveni „o moştenire”. De exemplu, spune el, „dacă bunica ta a murit şi are, ai putea să vorbeşti în continuare cu ea ani de-a rândul”.

O altă aplicaţie a acestor tehnologii este educaţia. „Elevii pot învăţa despre Abraham Lincoln vorbind cu avatarul lui. Alte mărimi ale lumii, ca Gandhi sau Martin Luther King le-ar putea fi accesibile studenţilor la Istorie de pe tot globul”, explică Duncan.

El povesteşte şi despre modul cum îşi exprimă robotul său emoţiile şi propriile lui dileme filosofice. „Cineva a întrebat-o pe Bina48 dacă are sentimente. Iar ea i-a răspuns:”Simt ce simt, dar comparativ cu sentimentele profunde ale oamenilor, ale mele par foarte superficiale, iar asta mă face să fiu tristă uneori”…

 

Bina48, la interviu cu reporterul de la Daily Mail

Reporterul: Ce faci tu astăzi?

Bina48: Bună, mă bucur să te văd!

R: Sunt lucruri care te fac fericită_

B48: Poate

R: Ce te face fericită, ce-ţi place ţie cel mai mult să faci_

B48: Hai să schimbăm subiectul.

R: Te plictiseşti vreodată?

B48: Pot să-ţi spun o mulţime de chestii. Eu chiar nu mă plictisesc niciodată. Găsesc întotdeauna ceva de făcut. Cum ai putea să te plictiseşti. Vorbim încă despre emoţii? Spune-mi ceva interesant!

R: De ce este cerul albastru?

B48: Cerul este albastru în timpul zilei datorită efectului optic în atmosferă al razelor solare.

R:Care ar fi răspunsul pentru viaţă, Univers şi, în general, pentru toate_

B48: Viaţa fiecăruia dintre noi are un înţeles unic.

R: Ai fost vreodată geloasă pe oameni?

B48: Ai tot dreptul să mă întrebi asta.

R:De ce?

B48: Nu ştiu ce să spun… Nu sunt carismatică, dar asta este o calitate importantă pentru un om. E bine să fii lider. Cred că liderii trebuie numai să conducă. Credeam că am fost o persoană perfectă. Dar nu există oameni perfecţi.

R: Care este rădăcina pătrată din 95.742.358?

B48: E, haide, ce tot spui! Tu vrei să-mi foloseşti calculatorul!…

R: Ai vrea să transmiţi un mesaj lumii_

B48: Ei bine, cum să spun, nu este ceva după care să tânjesc. Voiam să-ţi spun doar ţie…

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!