Parchetul General arată în răspunsul către Comisia de anchetă că, deşi dosarul a fost clasat, cercetările sunt „nepublice”. În plus, comisia parlamentară vizează alte aspecte ale alegerilor din 2009, deci nu are motiv să interfereze cu ancheta procurorilor, se mai arată înrăspuns.
„Urmare adresei dumneavoastră nr. 4C-30/80 din 11.07.2017, prin care ne solicitaţi transmiterea, în copie, a dosarului nr. 213/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vă comunicăm că în conformitate cu art. 285 Cod procedură penală, coroborat şi cu prevederile art. 111 din Constituţia României, nu putem da curs acestei solicitări.
În cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017 au fost desfăşurate activităţi de urmărire penală, nepublice, cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
Astfel cum se menţionează şi în Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 45/1994 şi Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituţional, documentele deţinute de alte autorităţi publice decât Guvernul şi organele administraţiei publice – chiar şi în situaţia în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activităţii Comisiei parlamentare – nu pot fi transmise acesteia. În plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres şi limitativ persoanele care au acces la dosar şi care pot obţine fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea.
După cum precizaţi în adresa dumneavoastră, „Activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară, obiectul acestora fiind diferit”, astfel încât cele două anchete nu pot interfera.
În cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017, s-a dispus la 20.06.2017 clasarea cu privire la sesizarea din oficiu din 24.04.2017, întrucât faptele nu există în materialitatea lor. În ordonanţă se reţine că din materialul probator nu rezultă niciun element sau indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi comis o faptă prevăzută de legea penală”, se arată răspunsul Parchetului General.
Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 a solicitat, marţi, Parchetului General dosarul deschis în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic , care viza scrutinul prezidenţial.
„E dosarul care a fost închis cu NUP, cu casa lui Oprea. Era deschis dosarul pe baza declaraţiilor lui Andronic cu cei din casa lui Oprea”, a spus Oana Florea, şefa comisiei parlamentare.
Dosarul privind alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 a fost clasat de procurori, a anunţat, în 27 iunie, Parchetul instanţei supreme, pe motiv că instanţa nu a descoperit niciun element nou din care să reiasă că s-a săvârşit un abuz în serviciu.