„Instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către UNJR/Uniunea Naţională a Judecătorilor din România/, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA ! Din 19 iunie, Ministerul Justiţiei aşteaptă, de la CSM şi asociaţiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA”, a scris Toader pe pagina personală de Facebook.
Pe 14 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a decis cu referire la acest conflict dintre magistraţi şi ministerul Justiţiei să respingă cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată.
„Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtului Guvernul României. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea instanţei.
Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Dana Gârbovan, a anunţat pe 7 iunie că UNJR va da în judecată Guvernul Grindeanu pentru hotărârea de guvern privind arhiva SIPA. „Hotărârea de guvern privind arhiva SIPA iniţiată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu doar că riscă să acopere sau să împiedice cercetarea prezumtivelor ilegalităţi semnalate în spaţiul public cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu această arhivă de peste 12 ani, dar naşte din nou suspiciunea rezonabilă că serviciile de informaţii şi politicienii doresc să între legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi. Dezinformarea că CSM ar fi avizat această hotărâre de guvern este numai una dintre multele inadverdenţe din afirmaţiile ministrului Toader cu privire la această hotărâre de guvern, care a fost făcută în aşa mare secret încât nici până azi, la o săptămână după adoptare, nu-i ştim conţinutul”, arăta Gârbovan.
Uniunea Judecătorilor va da în judecată Guvernul pentru hotărârea de a desecretiza arhiva SIPA
În replică, Tudorel Toader a arătat că nu a primit nicio propunere pentru reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi al asociaţiilor profesionale în această comisie SIPA şi că CSM a trimis invitaţia pentru desemnarea unui reprezentant către organizaţiile profesionale, către instanţe şi unităţile de parchet abia după 21 de zile.
„Din această întârziere fiecare poate să tragă câte o concluzie. Dacă mâine CSM-ul vine şi spune că X-magistrat deţinător de certificat ORNISS, în funcţie, activ, doreşte să facă parte din Comisie, prin ordin de ministru îl fac membru al Comisiei”, a completat Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a fost constituită componenţa Comisiei de inventariere a arhivei SIPA şi a fost ales preşedintele acesteia, dar nu a făcut publice numele lor, invocând că acestea nu sunt de interes public şi că este o „măsură de protecţie”. „În caz contrar, îi veţi întreba în fiecare zi ce au văzut, ce au constatat”, le-a spus Toader jurnaliştilor.