„Împreună cu Brigada Rutieră, în această perioadă stabilim exact care sunt zonele în care vor funcționa benzile unice și de această dată vom pregăti mult mai bine implementarea acestui sistem. Nu avem de ce să renunțăm la această procedură de a fluidiza traficul, pentru motivul foarte important că este un proiect care a fost aplicat în toate marile capitale europene cu succes și nu avem de ce să fim noi altfel. E adevărat, trebuie o mai bună pregătire, mai bună informare a publicului și trebuie să mai luăm câteva măsuri înainte de a anunța și a debuta traseele de benzi unice”, a spus ea.
Totodată, Gabriela Firea a anunțat că, începând din toamnă, în zonele în care există parcări publice sau private, nu va mai fi permisă parcarea gratuită, așa cum se face în prezent.
Edilul general și-a exprimat nemulțumirea legată de faptul că a durat foarte mult stabilirea modelului pentru cele șase parcări de tip park and ride, prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.
„Parcările de tip park and ride, cele care se construiesc la intrarea în Municipiu, au depășit acum perioada de pregătire a documentațiilor: două dintre ele au trecut deja de comisia de avizare. Am și eu o nemulțumire — ca toți bucureștenii — pentru că a durat foarte mult timp pentru a se selecta modelul de parcare park and ride. Eu merg pe principiul că parcările sunt urgente și nu trebuie să așteptăm un an de zile pentru a alege design-ul unei astfel de parcări, pentru că ele sunt foarte așteptate, în special de persoanele care tranzitează Bucureștiul, care vin din Ilfov și județele limitrofe, care așteaptă aceste parcări de la intrarea în Capitală, pentru a putea să lase autoturismul personal și să ia un mijloc de transport în comun”, a menționat Firea.
Gabriela Firea a arătat că, în ciuda faptului că și-ar dori o realizare mai rapidă a acestor parcări, drumul „de la decizie la tăierea unei panglici” este: realizarea studiului de fezabilitate, întocmirea caietului de sarcini, lansarea licitației, stabilirea câștigătorului, perioada contestațiilor, semnarea ordinului de începere a lucrărilor și construcția propriu-zisă.
„Știu, este frustrant. Și, de aceea, v-am anunțat și susțin în continuare: cel mai eficient model de management administrativ este cel care presupune înființarea societăților comerciale pe acțiuni 100% ale Municipiului, ceea ce am făcut în această perioadă. Din toamnă aceste societăți vor funcționa și vor începe să dea rezultate”, a adăugat ea.
Potrivit acesteia, PMB a demarat procedurile de licitație și pentru parcările prevăzute de Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, pentru centrul Capitalei. Ea a anunțat, de asemenea, că în acest an vor fi construite o sută de parcări la punctele termice.
Primarul general a atras atenția asupra faptului că în Capitală, doar în acest an, au apărut 50.000 de mașini noi.
Totodată, ea a declarat că nu este de acord cu instituirea unui timbru de mediu pentru zona centrală, însă a admis că o astfel de măsură ”ar aerisi, ar rezolva problema circulației în Capitală”, dar ar crea „anumite nemulțumiri”.
„Am putea fi acuzați, poate, la un moment dat, chiar și de discriminare, pentru că cetățenii nu sunt vinovați că infrastructura nu este pregătită pentru un val atât de mare de autovehicule”, a mai spus primarul general.