Cazul episcopului Huşilor, Corneliu Onilă, privind înregistrarea compromiţătoare în care acesta ar apărea în ipostaze intime alături de un alt bărbat, se pare fost elev al Seminarului Teologic Huşi, a ajuns în atenţia organelor de cercetare penală, după ce şeful preoţilor vasluieni a depus o plângere la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Reprezentanţii acestei instituţii susţin, însă, că plângerea făcută de către episcopul Corneliu nu este de competenţa procurorilor de crimă organizată, motiv pentru care a fost direcţionată către o altă unitate de parchet.
„Conform dispoziţiilor procedurale, plângerea greşit îndreptată se înaintează organului competent în funcţie de obiectul plângerii, respectiv infracţiunile care au fost sesizate. Cu privire la infracţiunile din plângere, nu vă pot oferi informaţii”, a declarat, marţi, pentru News.ro şeful Biroului Vaslui al DIICOT, Irina Perjoiu.
În consecinţă, plângerea făcută de Corneliu Onilă (Bârlădeanu), se pare pentru defăimare şi răspândire de materiale pornografice, a fost trimisă spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi.
„Plângerea a fost înregistrată la unitatea noastră de Parchet, dar a fost trimisă administrativ către unitatea competentă”, a precizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, Antonela Pălie.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au precizat că plângerea episcopului Huşilor nu a ajuns la această unitate.
„Plângerea nu a ajuns până în această după-amiază (n.r. – marţi) la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Legea permite Direcţiei Naţionale Anticorupţie să facă cercetări într-o astfel de cauză dacă aceasta este conexă cu infracţiunea pe care o cercetează”, susţine prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Sorin Armeanu.
Oficialii Episcopiei Huşilor au refuzat, la rândul lor, să facă vreo referire la plângerea depusă la DIICOT de către Corneliu Onilă.
„O astfel de plângere nu ţine de activităţile Centrului Eparhial Huşi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Cosmin Gubernat.
Imaginile apărute în spaţiul public în care episcopul Huşilor este filmat în ipostaze intime cu un elev de seminar care la acel moment ar fi avut 17 ani au fost difuzate de Cancan, iar Patriarhia şi Mitropolia Moldovei au solicitat publicaţiei înregistrările.
Vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei Marian Timofte a declarat luni, după ce a vizionat filmul în care ar apărea epsicopul Huşilor Corneliu Bârlădeanu, că una dintre cele două persoane care apare în înregistrare pare a fi Bârlădeanu, spunând însă că pentru veridicitate ar trebui făcută o expertiză. El a precizat că discuţiile din înregistrare nu sunt inteligibile, dar vocea pare a fi a episcopului Bârlădeanu.
Luni, Patriarhia Română a transmis că cercetările disciplinare nu pot fi făcute în posturi, astfel că în cazul episcopul Huşilor, Comisia pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Română a fost convocată pentru sfârşitul acestei luni, iar şedinţa de lucru a Sinodului Permanent va avea loc în 17 şi 18 august.
Citeşte şi Patriarhia: Şedinţa Sinodului Permanent în cazul episcopului de Huşi va avea loc pe 17 şi 18 august