Procurorii muntenegreni susţin că gruparea naţionalistă din spatele complotului este formată din cetăţeni sârbi şi ruşi, care plănuiau un atac asupra instituţiilor statului şi asasinarea premierului ce a condus ţara balcanică pentru ultimii 21 de ani.
Însă, Kremlinul a catalogat drept absurde acuzaţiile de implicare în complotul din Muntenegru. Liderii opoziţiei muntenegrene au susţinut că acest complot reprezintă o invenţie a executivului pentru a-l menţine la putere pe premierul Djukanovici, potrivit news.ro.
”Acesta este un proces fabricat politic”, a declarat un consilier al politicianului Andrija Mandici, care se numără printre cei doi lideri ai opoziţiei pro-ruse vizaţi în procesul de la Podgorica.
Printre suspecţi se numără doi cetăţeni ruşi, nouă sârbi şi trei muntenegreni. De asemenea, patru suspecţi sunt judecaţi în absenţă, inclusiv cei doi cetăţeni ruşi, care ar fi condus activităţile complotiştilor din Muntenegru.
La prima şedinţă, avocaţii apărării au cerut îndepărtarea de pe dosar a procurorului Milivoj Katnici. El este acuzat că a publicat o transcriere a conversaţiei dintre un suspect şi avocatul său. ”Este clar că după acest eveniment, procuratura nu mai poate lucra pe acest caz”, a declarat avocatul lui Andrija Mandici, Miroje Jovanovici. Moscova avea motive să-l îndepărteze pe liderul muntenegrean proocidental, care a deschis ţara balcanică faţă de Europa şi a îndreptat-o spre o aderare rapidă la NATO, potrivit news.ro.
Muntenegru a devenit la începutul lunii iunie al 29-lea stat membru al NATO.