Reprezentanţii societăţii civile din CES critică măsura privind CAS şi CASS în cazul contractelor part-time

Reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social atrag atenția că măsura anunțată de premierul Mihai Tudose referitoare la achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară în cazul contractelor de muncă cu timp parțial ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajați din România.
Alina Costache
20 iul. 2017, 14:11
Reprezentanţii societăţii civile din CES critică măsura privind CAS şi CASS în cazul contractelor part-time

„Privind cu îngrijorare declarațiile prim-ministrului Mihai Tudose de la debutul ședinței de guvern de astăzi privind achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară în cazul contractelor de muncă cu timp parțial (care presupun mai puțin de 8 ore de lucru pe zi), reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social atrag atenția că această măsură ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajați din România, ar putea duce la reducerea veniturilor nete (banii primiți efectiv de angajați) și chiar și la un val de demiteri”, precizează un comunicat transmis joi.

Conform sursei citate, în ședința din data de 18 iulie, Plenul Consiliului Economic și Social, format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale și sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, a votat unanim avizarea negativă a proiectului de Ordonanță de Guvern.

„Actul normativ constituie o imixtiune serioasă în dreptul angajatorului de a-și organiza activitatea și va duce la desființarea unui număr important de astfel de locuri de muncă din mediul privat, precum și la o reticență mai mare a întreprinzătorilor de a învesti în sectoare în care acest tip de muncă este obișnuit. De asemenea, dacă este adoptată, Ordonanța de Guvern va crea probleme și pentru organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă și folosesc acest tip de contracte, care, pentru a se încadra în bugetul disponibil, ar putea fi puse în situația de a scădea veniturile nete ale angajaților sau de a renunța la o parte din contracte, afectând bunul mers al proiectelor”, menționează reprezentanții societății civile în CES.

În opinia acestora, practic, chiar și în situația în care un angajat lucrează 4 ore pe zi la un angajator și 4 ore pe zi la alt angajator, când este exclusă varianta ‘muncii la gri’, contribuțiile plătite de ambii angajatori vor crește substanțial.

Aceștia consideră că măsura riscă să fie dăunătoare tocmai pentru angajații pe care își propune, teoretic, să îi protejeze.

Reprezentanții societății civile în CES consideră, de asemenea, că este inacceptabil ca Guvernul să ignore avizul dat de această instituție, fără să încerce nici măcar un dialog cu reprezentanții părților.

Reprezentanții societății civile din CES care se opun acestei măsuri fac parte din Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Consiliul Tineretului din România (CTR), Asociația C4C — Communication for Community, Academia de Advocacy, Federația Națională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești — UCECOM, Asociația InfoCons, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Asociația HR Management Club, Fundația Agenția de dezvoltare comunitară ‘Împreună’, Uniunea Studenților din România.

Consiliul Economic și Social este for consultativ al Guvernului și Parlamentului, înființat în baza art. 141 din Constituția României și funcționând conform legii nr. 248/2013, cu modificările și completările ulterioare. Plenul C.E.S. este format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale, ai confederațiilor naționale sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, câte 15 persoane din fiecare parte.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'