Crin Antonescu: Am cerut întreruperea funcţionării serviciilor STS la sediul lui Băsescu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, vineri, că i-a cerut şefului STS, generalul Marcel Opriş, întreruperea liniei telefonice speciale din sediul de campanie al lui Traian Băsescu.
Romania TV
20 iul. 2012, 12:34
Crin Antonescu: Am cerut întreruperea funcţionării serviciilor STS la sediul lui Băsescu

Am adresat o dispoziţie, o solicitare scrisă directorului STS, dl. general Opriş, în care i-am cerut să ia neîntârziat măsurile pentru a se intra în deplină legalitate, cu alte cuvinte întreruperea funcţionării acestor servicii speciale într-un spaţiu privat şi aparţinând unei persoane private care a fost, e drept, preşedintele României şi care poate fi din nou peste o săptămână, dar care la acest moment nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de asemenea servicii”, a spus Crin Antonescu, vineri, într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni.

Potrivit România TV, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat că în jurul orei 18.00 a decis întreruperea serviciile de comunicaţii speciale folosite de Traian Băsescu, la solicitarea preşedintelui interimar Crin Antonescu.

ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar.

– Am observat o faţetă de necrezut pentru un om public, cu atât mai mult pentru un şef de stat, în ieşirile de ieri ale lui Traian Băsescu. Domnia sa a vorbit de o lovitură de stat, de ticăloşi.

– Să clarificăm problemele legate de STS, de instalarea unor echipamente de telecomunicaţii speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu. Cred că lucrurile sunt foarte clare. S-a deschis o dezbatere publică şi este de datoria mea să limpezesc nişte lucruri în raport cu legea. Pe mine personal, ca persoană fizică, nu mă interesează câte telefoane speciale are la dispoziţie Traian Băsescu. Chestiunea este că în ţara asta există legi, care trebuie respectate, şi că există oameni care au la rândul lor, prin lege, obligaţia de a face ca legile să fie respectate. Nu puteam să mă sustrag de la a lua o anumită atitudine şi anumite măsuri. La fel şi Comisia de securitate din Senat. Echipamentele instalate acolo au fost instalate în virtutea unei legislaţii care prevede strict beneficiarii acestor instalaţii şi servicii. Preşedintele României, adică persoana care exercită efectiv funcţia, este una singură. Nu avem în legislaţie noţiunea de preşedinte suspendat, dar aceasta arată oricui că este vorba de cineva a cărui funcţie de preşedinte, cu toate prerogativele sale, este întreruptă.

Am adresat o dispoziţie, o solicitare scrisă directorului STS, dl. general Opriş, în care i-am cerut să ia neîntârziat măsurile pentru a se intra în deplină legalitate, cu alte cuvinte întreruperea funcţionării acestor servicii speciale într-un spaţiu privat şi aparţinând unei persoane private care a fost, e drept, preşedintele României şi care poate fi din nou peste o săptămână, dar care la acest moment nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de asemenea servicii. Odată cu luarea acestor măsuri, cazul este închis. Legea este lege şi ea se aplică nu după cum crede Traian Băsescu, nu după cum dă ordine verbale din maşină sau de pe gard, ci în conformitate cu litera şi spiritul acesteia.

Domnul Băsescu a folosit acest prilej – în care nu putea să răspundă decât ridicol, spunând că foloseşte acele telefoane pentru a comunica cu Serviciul de Pază şi Protecţie – pentru a extinde plaja de discurs şi a delira în mod jalnic despre lovituri de stat, despre destabilizarea siguranţei naţionale. Paza şi protecţia la care are dreptul este pe deplin asigurată. În prima mea zi de mandat ca interimar, l-am chemat pe şeful SPP, dl. Pahonţu, şi primul lucru de care m-am asigurat a fost respectarea legii în această situaţie.

– Despre tot acest delir, aş vrea ca reprezentanţii principalelor state cu tradiţie democratică, reprezentanţii la Bucureşti, pentru că ei înţeleg limba română şi urmăresc cu atenţie desfăşurarea vieţii politice din România, să facă cunoscute aceste discursuri ale lui Traian Băsescu conducerilor lor politice şi responsabililor lor.

– S-a vorbit despre încercarea mea de a destructura serviciile speciale din România. Solicitarea de schimbare a şefului unui serviciu nu înseamnă destructurarea acelui serviciu. Traian Băsescu nu mai are astăzi niciun şef de serviciu pe care l-a găsit la început de mandat. Şefii de serviciu pot spune că le-am cerut doar să respecte legea şi să-şi facă datoria.

– Traian Băsescu minte cu disperare. Delirul iresponsabil al lui Traian Băsescu face însă în continuare rău României, pentru că astfel de declaraţii sunt înregistrate de presa străină şi imaginea României se poate deprecia din nou, fie pentru că unii l-ar putea crede, fie pentru că unii ar realiza în ce stadiu a ajuns un om care a condus şi vrea să mai conducă România.

Traian Băsescu este o epavă politică prin discurs, atitudine, aspect, comportament. Miza acestui referendum de care ne mai despart puţine zile este ca întreaga Românie să fie salvată de la a ajunge o epavă. Traian Băsescu ar trebui să renunţe măcar la un lucru. Nu pe mine să încerce să mă ameninţe sau să-l intimideze. Ştie că nu sunt omul cu care să reuşească. Dacă ameninţările cu puşcăria lansate în fiecare zi îi pot speria pe unii sau pe alţii care ştiu că au încălcat legea şi că au dosare dubioase, pe mine nu are cum. Dintr-un adversar politic pe care l-am respectat s-a transformat în unul care a reuşit să mă dezguste. Îi cer să renunţe la astfel de forme de comportament delirant, care ne compromit pentru o durată lungă în ochii tuturor celor pentru care contăm.

– N-am nicio îndoială că directorul STS înţelege exact ce şi de ce trebuie să facă. În raport cu legea! Eu nu i-am ordonat acest lucru, eu nu forţez legea, nu am dorit acest lucru. Ieri am făcut o propunere în CSAT şi dacă pentru un vot nu a întrunit consensul am renunţat la ea fără să discut. Respect legea la linie şi nu am niciun fel de îndoială că în urma acestei adrese şi a discuţiei din Senat, acest lucru îl va face şi domnul Opriş.

– Am spus că nu eliberez din funcţie niciun consilier al domnului Băsescu pentru această perioadă de interimat. Domnul Iulian Fota îşi poate savura condiţia până la 29 iulie cel puţin, în ciuda unor trucuri. Domnul Fota nu era un consilier în vacanţă care între plajă şi domiciliu a băgat capul pe acolo. El este consilier pentru securitate naţională, deci are rang de ministru şi face parte de drept din CSAT. Nu putea fi împiedicat să participe la o şedinţă la care are calitatea de drept de a fi membru.

Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Domnitorul român care a fost căsătorit cu propria mătușă. A avut 4 soții de-a lungul vieții
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Procedura de deficit excesiv rămâne deschisă pentru România, anunță Consiliul Uniunii Europene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!