Într-o declarație de presă, șeful diplomației ungare s-a referit concret la cererea Comisiei Europene adresată Poloniei de a suspenda reforma sistemului său judiciar și a susținut că executivul comunitar se amestecă în afacerile interne ale Ungariei și ale Poloniei, ca parte a unei ‘vânători de vrăjitoare’.
Ministrul ungar a adăugat că sarcina Comisiei Europene este de a garanta că tratatele Uniunii Europene sunt respectate în conformitate cu dreptul comunitar, mai degrabă decât de a ‘acționa ca un organism politic și a face declarații cu fundament politic’.
Conservatorii aflați la guvernare în Polonia au sfidat joi Comisia Europeană prin adoptarea unei legi controversate privind reforma Curții Supreme poloneze, act normativ denunțat de opoziție drept o ‘lovitură de stat’ care va reduce independența sistemului judiciar, potrivit Agerpres.
Prin acordarea unei influențe sporite asupra Curții Supreme, parlamentul polonez a ignorat avertismentul Comisiei Europene, care miercuri a somat Varșovia să suspende noile reforme controversate din sistemul său judiciar, întrucât reprezintă ‘riscuri clare pentru independența justiției’ din Polonia. Executivul comunitar le-a solicitat autorităților poloneze ‘să pună în suspensie noile legi și să reia dialogul angajat’ cu Bruxellesul pentru a ‘răspunde temerilor grave’ exprimate cu privire la statul de drept.
Citeşte şi MAE: Comisia Europeană a clasat două proceduri de infrigement împotriva României
Legislația, despre care criticii susțin că va eroda independența sistemului judiciar și va submina democrația, a fost aprobată recent de legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele polonez Andrzej Duda. Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, în legătură cu Consiliul Național al Magistraturii, Curtea Supremă, Școala Națională de Magistratură și organizarea tribunalelor ordinare, potrivit Agerpres.
”Dacă vor fi implementate în actuala lor formă, aceste legi vor avea un impact negativ extrem de semnificativ asupra independenței sistemului judiciar și vor spori amenințarea sistemică la adresa statului de drept în Polonia”, a avertizat miercuri executivul UE, care preciza că examinează opțiunile juridice și politice, inclusiv suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European și Consiliul UE.