Poluarea cu plastic riscă „o contaminare aproape permanentă” a naturii

Oamenii de știință avertizează în privința faptului că poluarea cu plastic riscă să genereze "o contaminare aproape permanentă a mediului natural", în contextul în care peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse pe Terra începând din anii 1950, informează Xinhua.
Alina Costache
21 iul. 2017, 10:35
Poluarea cu plastic riscă

Un studiu coordonat de o echipă de cercetători de la Universitatea Georgia (UGA), Universitatea California din Santa Barbara (UCSB) și Sea Education Association reprezintă prima analiză globală despre producția, folosirea și finalitatea tuturor materialelor plastice produse vreodată pe Pământ.

Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deșeuri, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista Science Advances.

Cu alte cuvinte, cantitatea de plastic produsă este echivalentă cu 1 miliard de elefanți sau cu 822.000 de Turnuri Eiffel, au explicat autorii studiului.

Din totalul deșeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate și 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural.

Cele mai multe mase plastice nu sunt biodegradabile, așadar, deșeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani”, a spus Jenna Jambeck, coautoare a studiului și profesor-asociat de inginerie la UGA.

Estimările noastre subliniază nevoia de a gândi cu mare atenție la materialele pe care le folosim și la practicile noastre din domeniul managementului deșeurilor„, a adăugat ea.

O lume fără produse din plastic pare de neimaginat în ziua de azi, deși producția și folosirea lor pe scală largă a început abia în anii 1950.

Producția globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la peste 400 de milioane de tone în 2015, depășind cele mai multe dintre materialele produse de om pe scară industrială, potrivit autorilor cercetării.

Dacă acest ritm se va menține, aproximativ 12 miliarde de tone de deșeuri plastice se vor afla în gropile de gunoi și în mediul natural până în 2050.

Ceea ce încercăm să creăm este un fundament pentru un management sustenabil al materialelor„, a declarat Roland Geyer, principalul coordonator al studiului, profesor la Școala Bren pentru Știința și Managementul Mediului din cadrul UCSB.

Mai simplu spus, nu poți să administrezi ceva ce nu măsori, iar noi credem că discuțiile referitoare la politicile publice vor fi mult mai informate și se vor baza mai mult pe fapte acum, după ce avem aceste cifre”, a adăugat el.

Deșeuri din plastic au fost găsite și în toate bazinele oceanice majore de pe Terra.

Aceiași cercetători au estimat într-un studiu din 2015 că 8 milioane de tone de produse plastice au ajuns în oceanele lumii în anul 2010.

Citeşte şi Care este calitatea aerului în fiecare judeţ din România. Date de la staţiile de monitorizare din ţară

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni