Reprezentanţii celor două agenţii turistice au primit informaţii cu privire la interdicţie de la ambasada Suediei, care se ocupă şi de acţiunile diplomatice ale Statelor Unite în Coreea de Nord.
Washingtonul nu a anunţat până în acest moment interdicţia, având în vedere înrăutăţirea relaţiilor dintre cele două ţări şi moartea recentă a studentului american Otto Warmbier.
Warmbier a apelat la serviciile agenţiei Young Pioneer Tours pentru a intra în Coreea de Nord.
Însă, tânărul american a fost arestat în 2016 de către autorităţile nord-coreene, care l-au acuzat că a încercat să fure un afiş de propagandă şi l-au condamnat la 15 ani de închisoare. După 18 luni petrecute în detenţia regimului nord-coreean, acesta a fost eliberat şi s-a întors în comă în Statele Unite.
După doar o săptămână de spitalizare, părinţii l-au deconectat de la aparate pe Otto Warmbier, care a murit la vârsta de 22 de ani într-un spital din Cincinnati.
De asemenea, ambasada suedeză le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat Coreea de Nord.
Agenţia Young Pioneer Tours a explicat că ambasada suedeză încearcă să determine câţi cetăţeni americani au părăsit până în acest moment Coreea de Nord.
Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Statelor Unite.
Departamentul de Stat a emis pe 9 mai o avertizare de călătorie, prin care cetăţenii americani sunt sfătuiţi puternic să nu călătorească în Coreea de Nord.
”Ne aşteptăm ca această interdicţie să intre în vigoare la 30 de zile după 27 iulie. După o perioadă de graţie de 30 de zile, orice cetăţean american va avea paşaportul declarat invalabil dacă merge în Coreea de Nord”, se arată într-un comunicat al Young Pioneer Tours.
De asemenea, agenţia a explicat că perioada de graţie ca permite turiştilor americani şi activiştilor umanitari să iasă din Coreea de Nord.
Statele Unite au acuzat în trecut regimul nord-coreean de reţinerea cetăţenilor americani pentru a-i folosi drept pioni în negocierea programului nuclear al Phenianului.