„Această decizie se înscrie, pe de o parte, în contextul politicii interne, pe de altă parte, al politicii internaționale. În ceea ce privește politica internă moldovenească, este vorba despre confruntările permanente care există între majoritatea parlamentară și președinte, linia pro-europeană care se confruntă cu linia pro-rusă și pregătirea alegerilor parlamentare”, a comentat Cristian Pîrvulescu decizia Parlamentului de la Chișinău.
El a adăugat că, în ceea ce privește situația internațională, dincolo de sublinierea liniei pro-europene, este vorba, totodată, și de o provocare la adresa Rusiei.
„Rusia este cea care menține această situație greu de acceptat în dreptul internațional, prezența unor trupe străine și cu conflicte înghețate, gata oricând să fie reluate pentru a-și întări poziția în zonă. Să nu uităm că totul se întâmplă în contextul în care în estul Ucrainei se vorbește despre proclamarea unui stat care ar putea fi recunoscut de Rusia”, a subliniat Pîrvulescu, conform Agerpres.
Întrebat dacă poate fi o legătură între vizita premierului Tudose la Chișinău și această decizie a Parlamentului moldovean, Pîrvulescu a spus: „Cred că nu a fost declanșatorul vizita primului ministru Tudose, dar nu este nici o simplă coincidență”.
„Este legată (decizia Parlamentului moldovean — n.r.) de contextul privind situația din Ucraina, pe de o parte, presiunile europene pentru respectarea acordurilor de la Minsk și totodată încercarea separatiștilor de a pune comunitatea internațională, cu sprijinul Moscovei, în fața unui fapt împlinit. Există un risc pentru Moldova, din punctul acesta de vedere, ca, după modelul est-ucrainean, și Transnistria să se declare independentă, în cazul în care se va întâmpla asta în estul Ucrainei și tendințele acestea se manifestă la Tiraspol și nu ar fi nici măcar o noutate. Așa că și Parlamentul moldovean, oricine ar fi în Parlamentul moldovean, nu poate să accepte o situație neclară din punctul de vedere al suveranității”, a explicat Pîrvulescu.
Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt în lectura a doua, finală, cu 74 de voturi pentru, cu toate că numeroși oameni s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să nu fie votată această lege, au informat Radio Chișinău, Deschide.md și Unimedia.md. Deputații comuniști au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale.