Acesta este unul dintre cele opt proiecte pentru care municipalitatea a obținut finanțare europeană și care trebuia finalizat până în decembrie 2015. Având în vedere că lucrările nu au fost încheiate la termenul stabilit, cu o săptămână înainte de sfârșitul lui 2015, CGMB a aprobat prelungirea acestui proiect, alături de alte șase, precum și alocarea unor sume de la bugetul local în acest sens.
Deși primarul interimar Răzvan Sava s-a declarat în mai multe rânduri optimist în ce privește finalizarea lucrărilor până pe 30 iunie 2016, acestea nu au fost încheiate în perioada în care el s-a aflat la conducerea PMB.
„Nu este singura investiție, singura lucrare derulată de Primăria Capitalei unde greșelile au pornit chiar din faza de proiectare. (La pasajul de la Piața Sudului — n.r.) nu s-au luat în calcul eventualele utilități care sunt în zona respectivă și aici amintesc apă, canal, gaze, energie electrică„, a spus Sava, în februarie 2016.
Tot atunci, Primăria Capitalei informa că s-a realizat 40% din proiect, față de 20% la începutul lunii ianuarie.
Pe 10 iunie, în urma unei vizite pe șantier, Gabriela Firea declara că lucrările sunt realizate în proporție de 60%.
„S-au făcut greșeli de către toți cei implicați. Trebuie să învățăm din aceste greșeli și să nu le repetăm. Furnizorii de utilități nu au știut exact care sunt traseele cablurilor și țevilor, Primăria nu a urmărit îndeaproape lucrările, iar constructorul a așteptat până s-au deviat toate utilitățile, nu s-a avansat cu alte lucrări„, preciza edilul general.
Pe 21 octombrie, Gabriela Firea anunța că, dacă noile planuri vor fi respectate, pasajul ar urma să fie finalizat în primăvara anului 2017.
La sfârșitul lunii martie, primarul Capitalei sublinia că este decisă să rezilieze contractul cu constructorul pasajului, Asocierea Astaldi SPA — Euroconstruct Trading 98 SRL — RCV Global Group SRL, dacă acesta nu-i transmite în termen de zece zile un grafic accelerat al lucrărilor și un termen „fix” de finalizare a acestora. Ulterior, primarul general aprecia ca „inacceptabil” termenul de 30 octombrie avansat de constructor, adăugând că 15 iulie ar fi o dată „rezonabilă”.
Pe 6 aprilie, Gabriela Firea a comentat decizia constructorului de la Pasajul Piața Sudului de a merge în instanță, apreciind că primăria nu poate fi obligată să plătească o factură nejustificată și care nu a fost prevăzută în contract.
„Există o sumă, în jur la 25 milioane de euro, 59% plăți indirecte pe care dumnealor pretind ca Primăria să o plătească. Primăria nu are cum să plătească acea sumă, pentru că este nejustificată. Și au mers în instanță. Eu nu pot să anticipez ce va spune o instanță, dar nu cred că vreo instanță din România va obliga o primărie să plătească o factură nejustificată și care nu a fost prevăzută în contract. Și pe urmă vine Curtea de Conturi și spune: ‘Stați puțin, domnilor directori, doamna primar, păi de ce ați plătit ceva ce este nejustificat?’„, a precizat Firea, la momentul respectiv, pentru Antena 3.
Pe 28 aprilie, constructorii anunțau redeschiderea circulației pe un fir la pasajul de la Piața Sudului, după primirea avizelor de la Brigada de Poliție Rutieră și Comisia Tehnică de Circulație.
Pe 5 mai, PMB preciza că pasajul rutier de la Piața Sudului va fi terminat și redat integral circulației până la data de 28 iulie, conform asigurărilor oferite de către reprezentanții asocierii Astaldi-Euroconstruct, într-o întrevedere cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Pasajul Rutier Piața Sudului este o lucrare care asigură fluidizarea traficului pe direcția inelului principal și pe arterele adiacente inelului median al municipiului București și presupune realizarea unui pasaj subteran pe direcția Calea Văcărești — str. Nițu Vasile, cu câte două benzi de circulație pe sens, a patru pasaje pietonale, refacerea liniei de tramvai, lucrări de modernizare a carosabilului, a utilităților etc. Valoarea totală contractului este 127 de milioane de lei.
Citeşte şi Bulvardele Decebal şi Burebista, transmise în administrarea Consiliului local Sector 3