„După cum aţi fost informaţi, s-a discutat săptămâna trecută în coaliţie (introducerea taxei de solidaritate – n. red.). Din câte ştiu, nu sunt finalizate întru totul toate măsurătorile pe care le-am cerut referitor la impactul pe care introducerea unei astfel de taxe ar putea să îl aibă. Eu opinez că, mai degrabă, nu va fi introdusă taxa pe solidaritate”, a declarat Marian Neacşu.
El a ţinut să precizeze că aceasta este opinia sa personală, nu a partidului. „Este opinia mea personală în acest moment, am văzut câteva din simulările făcute, după părerea mea efectele economice ale măsurii respective sunt mult mai mici faţă de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii”, a completat social-democratul.
De asemenea, întrebat dacă se gândeşte la o impozitare în trepte a veniturilor, secretarul general al PSD a răspuns negativ.
Citeşte şi: Marian Neacşu: Guvernul prezintă săptămâna viitoare forma finală a Codului Administrativ
„Nu neapărat şi oricum acel lucru nu se poate face în niciu fel în economia românească dacă nu are loc o globalizare a veniturilor. Deci nu în perspectiva imediată”, a conchis Marian Neacşu, potrivit News.ro.
Premierul Mihai Tudose a declarat pe 17 iulie că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate, destinată persoanelor care au câştiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească. El a precizat că se fac simulări, nefiind stabilit un prag, şi a susţinut că taxa nu va fi aplicată dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă.
„Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. (…) Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus premierul Tudose.
Şeful Executivului a spus că nu ştie dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, nefiind încă stabilit un prag, având în vedere că simulările continuă. El a spus că sunt mai multe scenarii testate în acest moment, însă nu a oferit detalii cu privire la aceste simulări. Tudose nu a spus nici cât se aşteaptă statul să încaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.
„Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil că nu îl vom aplica. (…) Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată”, a explicat Tudose.