Raed Arafat: Noua aplicaţie de mobil pentru rezidenţi, medEasy, va fi o foaie de parcurs a pregătirii lor

Prima aplicație de mobil destinată pregătirii medicilor rezidenților în medicină de urgență, medEasy, a fost lansată, marți, la spitalul Floreasca, în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a subliniat că aceasta este o foaie de parcurs pentru medicii rezidenți, care le va permite să raporteze procedurile medicale mai ușor și mai rapid.
Iulian Tudor
25 iul. 2017, 11:06
Raed Arafat: Noua aplicaţie de mobil pentru rezidenţi, medEasy, va fi o foaie de parcurs a pregătirii lor

(…) Noi am vrut să aducem o mai bună calitate și o mai bună interacțiune între medicul rezident și cel care îl pregătește în domeniul medicinei de urgență. Deci, este o aplicație care este închisă pentru medicii rezidenți, nu este deschisă populației. Este o aplicație care o să ne ajute foarte mult să creștem calitatea în pregătire. (…) Inițial, medicii rezidenți introduceau pe calculator pentru a urmări procesul lor de pregătire. (…) Qualitance au fost alături de noi când s-a discutat ideea acestei aplicații, care să se lege de programul inițial și să devină o interfață mult mai ușoară pentru rezidenți și pentru formatori, folosind telefonul. Rezidentul poate să introducă ce a făcut, formatorul lui vede ce a trecut, îl validează și atunci noi știm timp de cinci ani, cât rezidentul este în pregătire, ce a făcut și la ce s-a expus„, a declarat Raed Arafat la lansarea aplicației mobile de către DSU și Qualitance, aceasta urmând să fie gratuită.

Aplicația poate să fie folosită și de alte programe de rezidențiat și va reprezenta un istoric al intervențiilor pe care le fac rezidenții, fiind impuse bareme pentru fiecare procedură.

Avem formator pentru fiecare grup de rezidenți și trebuie să știm dacă rezidentul este pregătit bine când ajunge la examen final, care este unul greu, rata de trecere nu depășește 70% în primă încercare. Deci, această aplicație ne va ajuta să vedem că rezidentul a fost expus în timpul pregătirii sale la manevrele pe care trebuie să le știe. Există un barem pentru fiecare lucru pe care trebuie să-l știe. De exemplu, cerem 40-50 de intubații, sub anestezie, drenaj toracic — trebuie să fie minim făcute 10. Acestea toate o să figureze ca un istoric, ca o foaie de parcurs a rezidentului pentru cel care-l examinează sau care-i validează stagiile făcute„, a explicat Arafat.

El a subliniat că aplicația este ușor de folosit și de către medicul rezident, și de către coordonator, acesta putând să-i transmită medicului rezident anumite mesaje.

Până acum, ei lucrau, erau ocupați, până ajungeau la un calculator să-l deschidă, să intre cu parolă, după care să introducă datele, de multe ori uitau, făceau după două-trei zile, uitau anumite manevre. Acum, nu-l costă decât să ridice telefonul în câteva minute de pauză, să introducă câteva lucruri care durează 1-2 minute, este autentificat în telefonul lui și așa își păstrează munca lui la zi în fața instructorului. (…) Un rezident care nu raportează deloc e una din două: fie că nu raportează dar face, dar trebuie văzut de ce nu raportează, sau chiar nu face nimic și atunci e un semn de alarmă pentru instructor să-l caute pe rezident să vadă de ce nu face ce trebuie făcut într-un anumit interval de timp„, a adăugat Arafat, precizând că 340 de medici rezidenți făceau raportări în forma veche.

Întrebat dacă această aplicație este obligatorie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus: „În primă fază o să fie un proiect pilot, o să recomandăm așa cum am recomandat și sistemul anterior. (…) Nu există o dispoziție sau un ordin, dar noi sperăm ca toată lumea să înțeleagă că este în favoarea lor acest lucru. Dacă vedem că sunt unii care nu vor să-l folosească — și totuși este necesar să avem datele—, poate că trecem și la partea de obligativitate. Acum este o recomandare să fie folosită„.

Potrivit acestuia, utilizatorii aplicației vor folosi un număr de registru prin care se poate verifica dacă acesta se potrivește cu cazul raportat, ceea ce nu va permite ca mai mulți rezidenți să raporteze aceeași procedură.

În prezent, medicii sunt obligați să completeze în caietul de rezidențiat procedurile pe care le fac de-a lungul pregătirii, iar în ultimii ani aceștia introduceau datele într-un program de calculator.

Aplicația mobilă medEasy oferă rapiditate și optimizează procesul de raportare și validare a procedurilor obligatorii din programul de rezidențiat. Aceasta se adresează atât medicilor rezidenți, cât și îndrumătorilor din Unitățile de Primiri Urgențe.

Cu medEasy, procedurile sunt raportate în doar 40 de secunde. Astfel, un medic câștigă în jur de 25 de minute zilnic pentru a acorda îngrijiri pacienților.

Aplicația le va eficientiza medicilor rezidenți activitatea internă, ajutându-i să își îndeplinească și să monitorizeze activitățile și procedurile medicale mai rapid. Este facilitată colaborarea dintre ei și îndrumătorii lor prin simplificarea mecanismului de verificare și validare.

Citeşte şi Bursele medicilor rezidenţi vor fi plătite în continuare la nivelul de 670 de lei lunar

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Coaliția de guvernare se reunește pentru a discuta măsurile de austeritate
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă