Maria Popescu s-a născut în București, dar la vârsta de 4 ani s-a mutat împreună cu întreaga familie la Petru Vodă, în județul Neamț. Întrucât nu avea condiții pentru a fi înscrisă la școală, părinții, ambii absolvenți de studii superioare, și-au luat responsabilitatea să o învețe să scrie, să citească și să calculeze, apoi a urmat sistemul homeschooling, prin care a urmat toate materiile care se predau la liceu acasă.
„E ceva frumos, dar, din păcate, acest proiect nu este acreditat la noi în țară. Dacă ar fi fost posibil homeschool-ingul în România, poate că nu era așa cu mine, să nu merg la școală, să ajung să mă dau, la un moment dat, cu capul de pragul de sus, deoarece trebuia neapărat să fiu înscrisă în sistemul școlar de stat. Dar… așa a fost să fie și cred că așa a vrut Dumnezeu!”, a povestit Maria, potrivit Libertatea.
Maria a fost înscrisă la 13 ani în programul „A Doua Șansă la Educație, Prima Șansă la Formare Profesională” și acolo a recuperat toți anii pe care sistemul credea că i-a pierdut.
Abia clasele a XI-a și a XII-a le-a urmat la un liceu cu program normal și a devenit șefă de promoție.
Maria a reușit să acumuleze toate informațiile necesare, astfel că la examenul de Bacalaureat a luat note foarte mari. A obținut nota 10 la matematică, 7.90 la limba română și 9.50 la geografie, având media finală de 9.13. Maria face parte dintre cei mai buni copii ai județului Neamț, promoția 2017.
Elevii care nu reuşesc să ia acum examenul de bacalaureat mai au o şansă în sesiunea din toamnă.
Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 și 14 iulie.
Cei care au promovat examenele de corigențe o pot face pe 27 iulie.
Pe 21 august va fi susținută proba scrisă la Limba și literatura română, pe 22 august — la limba și literatura maternă, iar pe 23 august — proba obligatorie a profilului.
Ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 4 august.
Între 25 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august — competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29-30 august — competențele digitale.
În zilele de 30 și 31 august se va face evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Rezultatele vor fi afișate pe 1 septembrie, până la ora 16,00, și depunerea contestațiilor se va face în aceea zi, între orele 16,00 — 20,00. Contestațiile vor fi rezolvate între 2 și 5 septembrie iar rezultatele finale vor fi afișate pe 6 septembrie.