Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că toată clasa politică, inclusiv UDMR, va avea obligaţia să participe la efortul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, în 2013. Premierul a subliniat că în cursul anului 2013 trebuie să se ajungă la un acord privind „o adevărată descentralizare în România”.
„Judeţele actuale trebuie să rămână – nu vorbesc doar de Harghita şi Covansa, vorbesc de toate judeţele din ţară -, dar trebuie să formăm ca unităţi administrativ-teritoriale regiuni care să aibă preşedinte regional, consiliu regional. Aceste regiuni trebuie să primească bani de la Guvernul central, pe care eu îl conduc, şi tot eu cred că trebuie să primească mai multe atribuţii. La Bucureşti să rămână Apărarea, Justiţia, Politica externă, iar toate celelalte lucruri, care ţin de dezvoltare economică, sănătate, să meargă la alt nivel decât la Bucureşti„, a spus Ponta, adăugând că nu vrea să mai vadă la Bucureşti primari care să stea la coadă la ministere pentru a primi finanţare sau pentru a li se aproba o cofinanţare pentru un proiect.
Premierul a mai spus că „marea tragedie a României din ultimii ani” a fost incapacitatea de a folosi fondurile europene alocate ţării şi a precizat că data de 1 ianuarie 2014, când începe un nou exerciţiu financiar al UE, trebuie să găsească România cu structuri mult mai bine pregătite decât în prezent: „Propunerea USL – e o propunere, nu o decizie finală – este pentru păstrarea celor opt regiuni economice de dezvoltare actuale, dar această propunere nu este bătută în cuie. Dacă există orice fel de altă propunere de îmbunătăţire a ei, este obligaţia noastră, a tuturor – şi aici vorbesc şi de USL, şi de UDMR şi de celelalte partide care vor fi reprezentate în Parlament – ca pe parcursul anului 2013 să găsim soluţia care la 1 ianuarie 2014 să ne permită o descentralizare reală. Este obligatoriu în 2013 ca inclusiv UDMR să participe la acest efort şi să găsim soluţia cea mai bună pentru reorganizarea ţării„.
Întrebat dacă îşi menţine declaraţia din 2010 potrivit căreia Ţinutul Secuiesc nu este România, Ponta a răspuns că în campaniile electorale sunt multe bătălii, însă acum este prim-ministru şi îi tratează în mod egal pe toţi cetăţenii acestei ţări.
În discuţia cu autorităţile locale din Harghita, Covasna şi Mureş, Victor Ponta a abordat şi problema conflictului de la UMF Târgu Mureş. Premierul a afirmat că Senatul Universităţii a greşit când nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală, însă şi comunitatea maghiară a greşit când a mers pe ideea de a se face facultăţi separate. „Eu cred, în primul rând, că Senatul de acolo a greşit în momentul în care nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală în care şi în Senat trebuie să fie reprezentaţi profesorii maghiari. La fel şi dumneavoastră aţi greşti, când aţi mers pe ideea de a se face facultăţi separate. Eu cred că în aceeaşi facultate trebuie să existe şi linie separată, cum există şi la «Babeş Bolyai», şi să aveţi reprezentare în Senat. Dar în momentul în care o parte a mers într-o extremă, dumneavoastră aţi mers în extrema cealaltă şi cei care au cel mai mult de pierdut sunt de fapt studenţii de acolo”, a spus Ponta.