Coada-calului vindecă rapid
Pentru rănile care se vindecă greu, pe fistule (ulcerații adânci în țesut), folosește Coada-calului, în spălături și băi cu infuzie concentrată. Apoi pune pe leziune cataplasme cu plantă opărită, învelită în pânză și aplicată pe leziune. Infuzia se prepară astfel: o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă fiartă. Lasă 3 minute la infuzat, apoi strecoară. Dacă îți curge sânge din nas, poți folosi rapid următorul remediu: zdrobește câteva tulpini de coada-calului și picura lichidul în nări. În cazul sângerărilor la nivelul gingiilor, fă o infuzie de coada-calului și clătește gura de 3 ori pe zi. Remediul oprește sângerarea, cicatrizează rănile și reface mucoasele.
Atenție! Planta nu se recomandă gravidelor, mamelor care alăptează, diabeticilor, persoanelor dependente de alcool.
Coada-șoricelului, hemostatic natural
Planta se aplică pe tăieturi și zgârieturi, după spălare și dezinfectarea lor prealabilă. Folosește o tinctură, preparată astfel: umple o sticlă de culoare închisă cu flori proaspete de Coada șoricelului, mărunțite, fără a le îndesa. Adaugă rachiu de fructe de 40 de grade, lasă 14 zile la soare. Aplică lichidul direct pe tifonul cu care pansezi rana. Poți presăra pe locul dureros puțină pulbere de plantă. Infuzia de flori (maximum 3 linguri la o cană cu apă clocotită) se folosește pentru băi sau pentru comprese cu rol vindecător.
Atenție! Nu se recomandă gravidelor și femeilor care alăptează, nici persoanelor alergice la această plantă.
Ceai pentru problemele menstruale
Dacă pierzi mult sânge la menstruație, bea un ceai din coada-șoricelului. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de flori la 200 ml apă fiartă. Bea 3-4 căni pe zi.
Pătlagina cicatrizează rănile
Numită popular și limba-oii, pătlagina crește pretutindeni, din primăvară până toamna târziu. Are proprietăți hemostatice (oprește sângerările), emoliente, datorită mucilagiilor din compoziție, vitaminei K, taninului, mineralelor șamd. Ajută la coagularea sângelui și la cicatrizarea rănilor. Frunzele proaspăt culese, spălate, șterse cu un șervet absorbant și zdrobite, se pot folosi ca atare: se aplică umede direct pe rănile superficiale, pentru a opri hemoragiile. Dacă nu ai la îndemână plantă proaspătă, folosește-o sub formă de tinctură sau de pulbere, pentru răni produse prin tăietură sau zgârietură. În cazul rănilor purulente, ai nevoie de o infuzie obținută astfel: 20 g frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită, lăsate 10-15 minute. Fă spălături locale de mai multe ori pe zi.
Sfatul specialistului
Dr. Daniela Bușneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie și homeopatie, Centrul de Sănătate și Viață Armonia, București
Printre plantele care opresc sângerarea se regăsesc următoarele: urzică (Urticae herba), traista ciobanului, scoarţă de stejar, frunze de castan, creţişoară, frunze de zmeur .
Urzica a fost utilizată tradiţonal pentru reducerea sângerărilor menstruale datorită conținutului de vitamina K şi taninuri. Traista ciobanului este o plantă recunoscută pentru proprietăţile sale hemostatice, vasocostrictoare la nivelul uterului si antinflamatoare. Este foarte utilă femeilor care se confruntă cu hemoragii uterine datorate tulburarilor ciclului menstrual, metroragii in perioada de pubertate sau menopauza, metrite. Creţişoara, bună pentru menţinerea sănătăţii aparatului genital feminin, acţionează datorită conţinutului în taninuri care conferă efectul uterotonic, de reducere a ciclurilor menstruale abundente, contribuind la refacerea mucoasei uterine în caz de erozoiuni, ulcerații și hemoragii. Toate plantele enumerate mai sus se pot folosi sub forma de ceaiuri, infuzie, o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită, sau/și sub forma de tincturi, 25 de picături/30 ori pe zi, luate dupa mese.
Citeşte şi Plante care reduc poluarea pe clickpetrufemei.ro.